Zbywanie jaj pochodzących „od rolnika” konsumentowi końcowemu lub do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego jest obwarowane rozmaitymi regulacjami. Obowiązuje ograniczenie ilościowe do 2450 sztuk tygodniowo przy maksymalnej ilości kur niosek do 350 sztuk w kontekście RHD, natomiast w sprzedaży bezpośredniej można sprzedać tygodniowo do 2450 jaj konsumpcyjnych lub skorzystać z limitu rocznego: 127 400 sztuk jaj. Druga opcja jest jednak możliwa po zdobyciu zgody powiatowego lekarza weterynarii.
Obowiązek pakowania w zakładzie – w jakich sytuacjach?
Rolnicy hodujący ponad 350 kur niosek muszą przekazywać jaja do zatwierdzonego zakładu pakowania, jeśli sprzedają je poza miejscem produkcji. Nie ma takiego obowiązku, gdy sprzedają jaja konsumentom bezpośrednio w gospodarstwie. Opcjonalnie mogą utworzyć tego typu zakład we własnym gospodarstwie, jednak taka inwestycja wymagałaby sporych nakładów finansowych, o już czym pisaliśmy.
Kiedy pakowanie jaj w profesjonalnym zakładzie nie jest wymagane?
Z tego obowiązku zwolnieni są rolnicy utrzymujący do 350 kur niosek. Oni bezproblemowo mogą sprzedawać jaja bez pakowania w dedykowanym temu celowi zakładzie.
Kiedy należy znakować jaja?
Z obowiązku znakowania jaj zwolnieni są producenci małych ilości i właściciele niewielkich stad. Jeśli rolnik hoduje mniej niż 50 kur, a jaja są sprzedawane bezpośrednio do konsumenta finalnego w miejscu produkcji, nie trzeba ich znakować. Podobna sytuacja dotyczy jaj producenta sprzedającego nie więcej niż 2450 jaj tygodniowo w miejscu ich produkcji, ponieważ nie ma potrzeby, aby określać klasyfikacji jakościowej i wagowej tego produktu. Jednak jaja te muszą być oznaczone na skorupkach kodem producenta.
Producenci mający na utrzymaniu powyżej 350 kur niosek muszą znakować jaja bez względu na miejsce sprzedaży. Rolnicy ze stadami od 50 do 350 kur również mają obowiązek znakowania jaj, ale tych sprzedawanych poza gospodarstwem rolnym, np. na targu czy do sklepów. Rolnik posiadający mniej niż 50 kur niosek jest zwolniony z obowiązku znakowania.
Zobacz także: Jakie są najlepsze sposoby na sprzedaż produktów rolnych?
Podsumowując, rolnik hodujący więcej niż 350 kur niosek, musi pakować jaja w zatwierdzonym zakładzie, chyba że sprzedaje je w swoim gospodarstwie. Warto wiedzieć, że nawet w tym przypadku musi je oznakować. Rolnicy posiadający do 350 kur są zwolnieni z obowiązku pakowania w zakładzie, jeśli sprzedają jaja w gospodarstwie, na targu lub w ramach RHD czy sprzedaży bezpośredniej.
Źródło: biznes.gov.pl
fot. Anna Kurek
