StoryEditor

Będą ułatwienia w sprzedaży jaj w ramach RHD i sprzedaży bezpośredniej?

Rolnicy zgłaszają postulat związany z zasadami przekazywania jaj do sprzedaży. Chodzi o ograniczanie kosztów i ułatwienie rolnikom zbywania towarów w sprzedaży bezpośredniej i RHD.

07.07.2025., 13:45h

Rolnicy coraz częściej korzystają z oferowania konsumentom końcowym swoich produktów wytworzonych w gospodarstwach rolnych. Pomijanie pośredników opłaca się obu stronom. Ponadto, konsumenci korzystają na tych transakcjach, ponieważ zyskują dostęp do zdrowych artykułów żywnościowych. Zarówno RHD, jak i sprzedaż bezpośrednia obwarowane są określonymi limitami i zasadami, o czy wielokrotnie pisaliśmy.

Wniosek w sprawie sprzedaży jaj w ramach RHD i sprzedaży bezpośredniej

Nic dziwnego, że rolnicy chcą zniesienia niektórych z regulacji. Dlatego zarząd KRIR na wniosek Wielkopolskiej Izby Rolniczej wystosował pismo z dnia 30 czerwca 2025 roku do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego w kwestii zasad związanych z pakowaniem jaj.

Chodzi o umożliwienia rolnikom, którzy hodują drób w kierunku produkcji jaj konsumpcyjnych w liczbie przekraczającej 350 kur niosek, sprzedaży tych jaj w ramach RHD lub sprzedaży bezpośredniej bez spełnienia wymogu znakowania ich w zakładzie pakowania jaj, oczywiście do limitów określonych przepisami dotyczącymi RHD czy sprzedaży bezpośredniej.

RHD i sprzedaż bezpośrednia – zasady

Obecnie, zgodnie z obowiązującymi zasadami, rolnik utrzymujący do 350 kur niosek może sprzedawać do 2450 jaj tygodniowo konsumentom końcowym lub do zakładów prowadzących handel detaliczny, bez przymusu pakowania jaj w zakładzie spełniającym wymagania sanitarno-weterynaryjne. Rolnik, który tych kur posiada powyżej 350 sztuk i zamierza prowadzić ich sprzedaż bezpośrednio konsumentom, musi przekazać je do zatwierdzonego zakładu pakowania, alternatywnie może taki zakład utworzyć w swoim gospodarstwie rolnym.

Przeczytaj także: Sprzedaż bezpośrednia – co rolnik może zaoferować konsumentom?

Zakład pakowania jaj

Okazuje się, że same koszty utworzenia zakładu pakowania jaj są tak wysokie, że niestety rolnicy indywidualni nie mogą sobie na taki wydatek pozwolić. Taka inwestycja wymaga m.in. wdrożenia systemu HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), który wiąże się z zatrudnieniem wysoko wykwalifikowanego personelu, a także ze spełnieniem wymogów Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP). Inne argumenty poruszone we wspominanym wniosku do Ministra dotyczą niestabilności rynków, zagrożeń epizootycznych (jak grypa ptaków czy rzekomy pomór drobiu) – te uwarunkowania wpływają bezpośrednio na brak możliwości inwestycyjnych.

– W związku z powyższym, uzasadnione jest umożliwienie sprzedaży jaj bez konieczności ich wcześniejszego pakowania w zakładzie pakowania również przez rolników posiadających powyżej 350 kur niosek – w ramach sprzedaży bezpośredniej lub RHD – z zachowaniem obowiązujących limitów ilościowych i zasad bezpieczeństwa żywności – podaje KRIR.

Źródło: KRIR

fot. envato elements

Angelika Drygas
Autor Artykułu:Angelika Drygas
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 13:22