Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Chłodnik z malinami

11.07.2018

Drukuj

Chłodnik z malinami

Artykuł dostępny

Chłodnik z malinami

r e k l a m a



Składniki:
0,5 kg malin,
1 l mleka,
2 jajka,
4 łyżki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
biszkopty lub herbatniki.

Sposób wykonania:
Mleko ugotować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżeczką cukru waniliowego. Na gotujące mleko kłaść łyżką pianę z białek, po minucie obrócić na drugą stronę, by piana się ścięła, wykładać na talerze. Żółtka zmiksować z resztą cukru waniliowego, stopniowo wlewać do żółtek kilka łyżek mleka i mieszać. Mleko z żółtkami wlać do reszty mleka, zamieszać i podgrzać. Chłodnik przelać do miseczki i włożyć do lodówki. Maliny umyć, część odłożyć do dekoracji, resztę rozdrobnić i przełożyć do chłodnika. Chłodnik podawać z malinami, z piankami przygotowanymi z białek lub z biszkoptami.

Przepisy: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska

Polecane dla Ciebie:

article icon

Książka obiektu budowlanego

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii