Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Idzie jesień, czas na pieczone i faszerowane jabłka

20.08.2019

Drukuj

Idzie jesień, czas na pieczone i faszerowane jabłka

Artykuł dostępny

Gdy jabłka dojrzewają na drzewach, ze smakiem jemy je świeże. Jednak, gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze powoli przychodzi ochota nie tylko na gorącą herbatę, ale też na desery i słodycze na ciepło. Doskonałym pomysłem na sierpniowy deser są pieczone jabłka. Taka przekąska jest nie tylko słodka, ale i zdrowa. Gdy owoce nafaszeruje się orzechami, żurawiną lub innymi bakaliami i zaleje miodem, zaspokoją największy głód na słodycze. Tym bardziej, że w mojej propozycji uzupełnia je bezbłędny krem mascarpone.

r e k l a m a

Do pieczenia wybieram jabłka twardsze i soczyste, które nie wysuszą się podczas pieczenia. Farsz komponuję ze zdrowych składników: płatków owsianych, orzechów, żurawiny lub rodzynek lub innych suszonych owoców. Te pyszności zalane miodem albo syropem z agawy pod wpływem temperatury zamieniają się w domową granolę. Idealną przyprawą do jabłek jest oczywiście cynamon, choć osobiście używam go w ostrożnych ilościach. Ma podkreślić smak pieczonych jabłek, a nie je zdominować.

Zapach unoszący się w domu podczas pieczenia jabłek przenosi mnie zawsze w czasy dzieciństwa i powoduje uczucie ciepła. Mam nadzieję, że w przyszłości i moim dzieciom zapach ten będzie się kojarzył z ciepłem domowego ogniska.

Polecany artykuł

Śniadanie po francusku, czyli przepis na puszysty omlet


Czego potrzebujesz?

  • 4 jabłka,
  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • 2 łyżki żurawiny,
  • 6 orzechów włoskich,
  • sok z cytryny,
  • 4 łyżki syropu z agawy lub miodu,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 100 g serka mascarpone,
  • łyżeczka cukru.


Jak to zrobić?


Jabłka umyj, odetnij górę owocu z ogonkiem i wydrąż gniazda nasienne.


Płatki owsiane, żurawinę oraz orzechy wymieszaj z cynamonem i zalej syropem z agawy lub miodem.


Nadzienie włóż do wydrążonych jabłek, skrop sokiem z cytryny i przykryj odciętymi kapeluszami. Owoce piecz w 180C przez około 20-30 min. aż zmiękną. Jeśli jabłka są duże i twarde potrzebują więcej czasu.


Gdy jabłka siedzą w piekarniku ubij śmietanę z cukrem na sztywno. Dodaj serek mascarpone.


Gdy jabłka się upieką, wyjmij je z piekarnika i odczekaj około 10-15 minut. Gdy trochę przestygną nałóż krem pod kapelusze. Deser jest gotowy! Owoce podawaj na ciepło.

Polecane dla Ciebie:

article icon

SM Gostyń – dolewali wodę do mleka, trwa śledztwo

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody