Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Idzie jesień, czas na pieczone i faszerowane jabłka

20.08.2019

Drukuj

Idzie jesień, czas na pieczone i faszerowane jabłka

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Gdy jabłka dojrzewają na drzewach, ze smakiem jemy je świeże. Jednak, gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze powoli przychodzi ochota nie tylko na gorącą herbatę, ale też na desery i słodycze na ciepło. Doskonałym pomysłem na sierpniowy deser są pieczone jabłka. Taka przekąska jest nie tylko słodka, ale i zdrowa. Gdy owoce nafaszeruje się orzechami, żurawiną lub innymi bakaliami i zaleje miodem, zaspokoją największy głód na słodycze. Tym bardziej, że w mojej propozycji uzupełnia je bezbłędny krem mascarpone.

Do pieczenia wybieram jabłka twardsze i soczyste, które nie wysuszą się podczas pieczenia. Farsz komponuję ze zdrowych składników: płatków owsianych, orzechów, żurawiny lub rodzynek lub innych suszonych owoców. Te pyszności zalane miodem albo syropem z agawy pod wpływem temperatury zamieniają się w domową granolę. Idealną przyprawą do jabłek jest oczywiście cynamon, choć osobiście używam go w ostrożnych ilościach. Ma podkreślić smak pieczonych jabłek, a nie je zdominować.

r e k l a m a

Zapach unoszący się w domu podczas pieczenia jabłek przenosi mnie zawsze w czasy dzieciństwa i powoduje uczucie ciepła. Mam nadzieję, że w przyszłości i moim dzieciom zapach ten będzie się kojarzył z ciepłem domowego ogniska.


Czego potrzebujesz?

  • 4 jabłka,
  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • 2 łyżki żurawiny,
  • 6 orzechów włoskich,
  • sok z cytryny,
  • 4 łyżki syropu z agawy lub miodu,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 100 g serka mascarpone,
  • łyżeczka cukru.


Jak to zrobić?


Jabłka umyj, odetnij górę owocu z ogonkiem i wydrąż gniazda nasienne.


Płatki owsiane, żurawinę oraz orzechy wymieszaj z cynamonem i zalej syropem z agawy lub miodem.


Nadzienie włóż do wydrążonych jabłek, skrop sokiem z cytryny i przykryj odciętymi kapeluszami. Owoce piecz w 180C przez około 20-30 min. aż zmiękną. Jeśli jabłka są duże i twarde potrzebują więcej czasu.


Gdy jabłka siedzą w piekarniku ubij śmietanę z cukrem na sztywno. Dodaj serek mascarpone.


Gdy jabłka się upieką, wyjmij je z piekarnika i odczekaj około 10-15 minut. Gdy trochę przestygną nałóż krem pod kapelusze. Deser jest gotowy! Owoce podawaj na ciepło.


Widziałeś już nasze video "Odmiany odporne prawie na wszystko"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Raport USDA: mniejszy optymizm amerykańskich ekspertów

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody