StoryEditor

Przepis na awokado z rusztu

Egzotyczne awokado na grillu? Dlaczego nie! Ta fit przystawka zaskoczy twoich stałych gości i uczyni grillowy obiad zdrowszym i smaczniejszym.
31.05.2019., 13:05h
Dlaczego warto grillować awokado? Przede wszystkim dlatego, że jest bardzo zdrowe. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym jednonienansyconych omega-9. Dzięki ich obecności cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów (pomidory to składowa naszej przystawki!). W awokado jest też dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca oraz wpływa korzystnie na układ nerwowy. Owoc ten zawiera dużo witamin C,E, A, które działają antyrakowo oraz witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Jest także źródłem luteiny wspomagającym oczy.

Te wszystkie dobroczynne właściwości są bardzo potrzebne, szczególnie gdy zasiadamy do typowych potraw z grilla. Jedna z zasad zdrowego grillowania mówi bowiem, żeby smażone na ruszcie mięso i kiełbasy spożywać w towarzystwie warzyw i owoców oraz dodatków zawierający antyoksydanty. Grillowane awokado doskonale wpisuje się w tę regułę, a poza tym w towarzystwie pomidorowej salsy zaskakuje wyśmienitym smakiem. Pamiętaj jednak, że do grillowania najlepiej nadaje się awokado o ciemnej skórce, tzw. awokado Hass – jest najsmaczniejsze i można je poddawać obróbce termiczne.

Czego potrzebujesz?

  • 4 owoce awokado o czarnej skórce,
  • 2 pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 czerwonej cebuli lub szalotka
  • połowa limonki lub cytryny
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz.

Jak to zrobić?

Awokado umyj, osusz, przetnij na pół i wydobądź pestki. Posól i połóż na rozgrzanym grillu miąższem do paleniska. Grilluj przez kilka minut, aż owoc się zarumieni i zacznie odchodzić skórka. W ostatnich minutach grillowania na ruszcie połóż wąsy szczypioru. Poczekaj aż zmiękną.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno pokrój. Cebulę poszatkuj. Warzywa połącz z oliwą i przyprawami.
Miejsce po pestce w ugrillowanym awokado wypełnij pomidorową salsą. Na wierzch połóż miękki szczypiorek. Całość skrop sokiem z limonki bądź cytryny.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. kwiecień 2024 21:10