StoryEditor

Idzie jesień, czas na pieczone i faszerowane jabłka

Minęła połowa sierpnia. Zapachniało jesienią. W sadach zbieramy już jabłka, a wieczory nie są takie ciepłe. To czas na pierwsze tegoroczne pieczone jabłka. W moim wydaniu faszerowane płatkami, żurawiną i orzechami.
20.08.2019., 09:08h

Gdy jabłka dojrzewają na drzewach, ze smakiem jemy je świeże. Jednak, gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze powoli przychodzi ochota nie tylko na gorącą herbatę, ale też na desery i słodycze na ciepło. Doskonałym pomysłem na sierpniowy deser są pieczone jabłka. Taka przekąska jest nie tylko słodka, ale i zdrowa. Gdy owoce nafaszeruje się orzechami, żurawiną lub innymi bakaliami i zaleje miodem, zaspokoją największy głód na słodycze. Tym bardziej, że w mojej propozycji uzupełnia je bezbłędny krem mascarpone.

Do pieczenia wybieram jabłka twardsze i soczyste, które nie wysuszą się podczas pieczenia. Farsz komponuję ze zdrowych składników: płatków owsianych, orzechów, żurawiny lub rodzynek lub innych suszonych owoców. Te pyszności zalane miodem albo syropem z agawy pod wpływem temperatury zamieniają się w domową granolę. Idealną przyprawą do jabłek jest oczywiście cynamon, choć osobiście używam go w ostrożnych ilościach. Ma podkreślić smak pieczonych jabłek, a nie je zdominować.

Zapach unoszący się w domu podczas pieczenia jabłek przenosi mnie zawsze w czasy dzieciństwa i powoduje uczucie ciepła. Mam nadzieję, że w przyszłości i moim dzieciom zapach ten będzie się kojarzył z ciepłem domowego ogniska.


Czego potrzebujesz?

  • 4 jabłka,
  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • 2 łyżki żurawiny,
  • 6 orzechów włoskich,
  • sok z cytryny,
  • 4 łyżki syropu z agawy lub miodu,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 100 g serka mascarpone,
  • łyżeczka cukru.


Jak to zrobić?


Jabłka umyj, odetnij górę owocu z ogonkiem i wydrąż gniazda nasienne.


Płatki owsiane, żurawinę oraz orzechy wymieszaj z cynamonem i zalej syropem z agawy lub miodem.


Nadzienie włóż do wydrążonych jabłek, skrop sokiem z cytryny i przykryj odciętymi kapeluszami. Owoce piecz w 180C przez około 20-30 min. aż zmiękną. Jeśli jabłka są duże i twarde potrzebują więcej czasu.


Gdy jabłka siedzą w piekarniku ubij śmietanę z cukrem na sztywno. Dodaj serek mascarpone.


Gdy jabłka się upieką, wyjmij je z piekarnika i odczekaj około 10-15 minut. Gdy trochę przestygną nałóż krem pod kapelusze. Deser jest gotowy! Owoce podawaj na ciepło.

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 12:45