Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Mus jabłkowy z rozmarynem do mięs

29.08.2019

Drukuj

Mus jabłkowy z rozmarynem do mięs

Artykuł dostępny

Lubię mięsa w wydaniu słodko-wytrawnym. Lubię jednak również proste i szybkie przepisy. Zatem przygotowanie musów owocowych tuż przed pieczeniem mięsa, jak dla mnie, zajęłoby zbyt wiele czasu. Zdecydowanie wolę poszperać w domowej spiżarni, by wybrać dodatek do mięsa, na który akurat mam ochotę.

r e k l a m a

Bardzo często mój wybór pada na mus jabłkowy z rozmarynem, który nadaje pieczystemu ziołowo-owocowego smaku. Mus ten nadaje się jako kołderka do pieczenia schabu, nadzienie do kurczaka lub kaczki, a także zimny sos np. do jagnięciny. Przepis na mus jabłkowy jest banalny, a najgorsza jego część to obieranie jabłek. Jeśli chcesz zawekować kilka litrów tego przysmaku, przygotuj się na obieranie kilku kilogramów owoców. 


Czego potrzebujesz (na 0,5 l musu)?

  • 1 kg kwaskowych jabłek,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • łyżeczka majeranku,
  • czubata łyżka rozmarynu,
  • 5 łyżek cukru,
  • sól i pieprz.


Jak to zrobić?



Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plasterki. Owoce skrop sokiem z cytryny.

 

Cebulę drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę.

 

Na patelni wymieszaj jabłka z cebulą oraz czosnkiem. Wlej kilka łyżek wody i mieszając smaż na małym ogniu około 20 minut, aż jabłka zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i cukrem i dalej duś, aż owoce zaczną się rozpadać.

 

Chwilę przed końcem gotowania dodaj majeranek, skórkę z cytryny i rozmaryn.

 

Wrzący mus przełóż do wyparzonych słoików.

Polecane dla Ciebie:

article icon

XX Dzień kukurydzy w Łosiowie. Jak radzić sobie w czasie suszy?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody