StoryEditor

Mus jabłkowy z rozmarynem do mięs

Mus jabłkowy z rozmarynem idealnie pasuje do drobiu, wieprzowiny, czy cielęciny. Sprawdź jak w pięciu krokach zrobić doskonały dodatek do mięs.
27.08.2019., 11:08h

Lubię mięsa w wydaniu słodko-wytrawnym. Lubię jednak również proste i szybkie przepisy. Zatem przygotowanie musów owocowych tuż przed pieczeniem mięsa, jak dla mnie, zajęłoby zbyt wiele czasu. Zdecydowanie wolę poszperać w domowej spiżarni, by wybrać dodatek do mięsa, na który akurat mam ochotę.

Bardzo często mój wybór pada na mus jabłkowy z rozmarynem, który nadaje pieczystemu ziołowo-owocowego smaku. Mus ten nadaje się jako kołderka do pieczenia schabu, nadzienie do kurczaka lub kaczki, a także zimny sos np. do jagnięciny. Przepis na mus jabłkowy jest banalny, a najgorsza jego część to obieranie jabłek. Jeśli chcesz zawekować kilka litrów tego przysmaku, przygotuj się na obieranie kilku kilogramów owoców. 


Czego potrzebujesz (na 0,5 l musu)?

  • 1 kg kwaskowych jabłek,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • łyżeczka majeranku,
  • czubata łyżka rozmarynu,
  • 5 łyżek cukru,
  • sól i pieprz.


Jak to zrobić?



Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plasterki. Owoce skrop sokiem z cytryny.

 

Cebulę drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę.

 

Na patelni wymieszaj jabłka z cebulą oraz czosnkiem. Wlej kilka łyżek wody i mieszając smaż na małym ogniu około 20 minut, aż jabłka zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i cukrem i dalej duś, aż owoce zaczną się rozpadać.

 

Chwilę przed końcem gotowania dodaj majeranek, skórkę z cytryny i rozmaryn.

 

Wrzący mus przełóż do wyparzonych słoików.

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 08:39