Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Rodzina>Przepisy>

Mus jabłkowy z rozmarynem do mięs

Obrazek

Mus jabłkowy z rozmarynem idealnie pasuje do drobiu, wieprzowiny, czy cielęciny. Sprawdź jak w pięciu krokach zrobić doskonały dodatek do mięs.

Paulina Janusz-Twardowska29 sierpnia 2019, 10:29

Lubię mięsa w wydaniu słodko-wytrawnym. Lubię jednak również proste i szybkie przepisy. Zatem przygotowanie musów owocowych tuż przed pieczeniem mięsa, jak dla mnie, zajęłoby zbyt wiele czasu. Zdecydowanie wolę poszperać w domowej spiżarni, by wybrać dodatek do mięsa, na który akurat mam ochotę.

Bardzo często mój wybór pada na mus jabłkowy z rozmarynem, który nadaje pieczystemu ziołowo-owocowego smaku. Mus ten nadaje się jako kołderka do pieczenia schabu, nadzienie do kurczaka lub kaczki, a także zimny sos np. do jagnięciny. Przepis na mus jabłkowy jest banalny, a najgorsza jego część to obieranie jabłek. Jeśli chcesz zawekować kilka litrów tego przysmaku, przygotuj się na obieranie kilku kilogramów owoców. 


Czego potrzebujesz (na 0,5 l musu)?

  • 1 kg kwaskowych jabłek,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • łyżeczka majeranku,
  • czubata łyżka rozmarynu,
  • 5 łyżek cukru,
  • sól i pieprz.


Jak to zrobić?



Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plasterki. Owoce skrop sokiem z cytryny.

 

Cebulę drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę.

 

Na patelni wymieszaj jabłka z cebulą oraz czosnkiem. Wlej kilka łyżek wody i mieszając smaż na małym ogniu około 20 minut, aż jabłka zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i cukrem i dalej duś, aż owoce zaczną się rozpadać.

 

Chwilę przed końcem gotowania dodaj majeranek, skórkę z cytryny i rozmaryn.

 

Wrzący mus przełóż do wyparzonych słoików.



Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)