Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Przepis na prosty tort gruszkowy

31.08.2019

Drukuj

Przepis na prosty tort gruszkowy

Artykuł dostępny

Czy również u Was w weekend pojawiają się domowe wypieki? W moim rodzinnym domu było tak zawsze. Sama przyznam się szczerze zaniedbuję tą tradycję, co oczywiście tłumaczę brakiem czasu. Jednak, gdy chwila się znajdzie zabieram się za produkcję domowych słodkości. W ten weekend będziemy raczyć się gruszkowym torcikiem na biszkopcie z masą mascarpone.
Choć osobiście nie jestem fanką tortów, szczególnie tych na ciężkich kremach, to tort gruszkowy jest jednym z moich ulubionych wypieków. Nadaje się nie tylko jako miły poobiedni akcent, ale może być wręcz popisowym wypiekiem na rodzinne przyjęcia. Jego główna zaleta to lekkość oraz nie przesadnie słodki smak. Jeśli wybierzemy twardsze, jeszcze nie do końca dojrzałe gruszki, to w słodkim kremie mascarpone znajdzie się delikatny kwaskowy akcent.

r e k l a m a

W drugiej połowie września poza klapsami, najlepiej nadającymi się do zjedzenia na surowo, pojawiają się również komisówki. Mają one zielono-żółtą skórkę i są mniej soczyste od klapsy, ale zalicza się je do najsmaczniejszych gruszek deserowych. Krewne komisówki – carola i concorde, także świetnie sprawdzają się w deserach oraz wypiekach. Dopełnieniem gruszek w torcie są prażone migdały i wanilia nadająca kremowi niepowtarzalny aromat.


Czego potrzebujesz?

Polecany artykuł

Śniadanie po francusku, czyli przepis na puszysty omlet


Na biszkopt:

  • szklanka mąki,
  • szklanka cukru,
  • 8 jaj,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Na krem gruszkowy:

  • 4 twarde gruszki ,
  • laska wanilii,
  • 4 łyżki cukru,
  • 500 g mascarpone,
  • 700 ml śmietanki 36%,
  • 1/2 tabliczki białej czekolady.


Jak to zrobić?



Białka z 8 jaja oddzieli od żółtek i ubij je na sztywno. Powoli dodaj żółtka, a następnie cukier i mąkę. Miksuj aż masa będzie jednolita i nabierze jasnożółtego koloru. Piekarnik nagrzej do 170 st. C.


Ciasto piecz przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Wyłącz i otwórz piekarnik  pozostawiając w nim biszkopt na około pięć minut.

 

Gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika, spuść je w tortownicy z wysokości ok 60-70 cm na ziemie. Dzięki temu biszkopt napowietrzy się od środka i nie opadnie. Pozostaw go do ostygnięcia.

 

3 gruszki umyj, obierz i pokrój w wąskie słupki. Na patelni duś owoce do miękkości wraz z ziarnami wanilii oraz 2 łyżkami cukru. Odstaw do ostygnięcia.

 

700 ml kremówki ubij z 2 łyżkami cukru. Dodaj 500 g serka mascarpone i zmiksuj na gładki krem. Czwartą gruszkę obierz, zetrzyj na drobnych oczkach i dodaj do śmietanowej masy.

 

Biszkopty przełóż smażonymi gruszkami i kremem.

 

Pozostałą część masy wykorzystaj do pokrycia górnego blatu i boków tortu.

 

Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Ostudzonymi płatkami udekoruj boki i górę tortu. Na wierzch połóż dowolnie pokrojoną i skropioną sokiem z cytryny gruszkę. Całość posyp wiórkami białej czekolady.

Polecane dla Ciebie:

article icon

XX Dzień kukurydzy w Łosiowie. Jak radzić sobie w czasie suszy?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody