StoryEditor

Uwolnienie wieprzowiny obniży ceny?

Od 4 stycznia do 3 lutego br. do unijnych magazynów trafiło około 90 tys. ton wieprzowiny zgromadzonej w ramach mechanizmu prywatnego przechowywania mięsa. Niebawem część z tych zapasów trafi już na rynek. Czy zachwieje to cenami wieprzowiny?
05.04.2016., 13:04h

Większa część, bo 2/3 całkowitej składowanej ilości mięsa ma być przechowywana przez 3 miesiące. Natomiast reszta przez 4 lub 5 miesięcy. W ciągu najbliższych 3 tygodni lwia część z tych krótkoterminowych zapasów pojawi się na rynku. Reszta trafi do sprzedaży w drugiej połowie maja oraz w czerwcu br.

Unijne tendencje cenowe wieprzowiny notowane na krótko przed Wielkanocą sprawiały, że mięso to drożało. Jednak, eksperci oceniają, że uwolnienie zapasów obniży ponownie stawkę za żywiec. Do sprzedaży ma trafić ok. 3% miesięcznej produkcji w UE. Jeśli popyt ze strony krajów członkowskich wchłonie tę ilość, to nie powinno być zbyt drastycznych obniżek w cenach, jeśli nie – z pewnością stawki zostaną ponownie zredukowane, co znów uderzy w producentów świń. A to z kolei wywoła naciski na wznowienie mechanizmu prywatnego przechowywania. Już teraz KE zastanawia się nad przywróceniem dopłat w ramach pakietu nadzwyczajnych środków wsparcia unijnych rynków rolnych znajdujących się w kryzysieag, na podst. FAPA

Fot. A. Kurek

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
07. maj 2024 15:06