To małe urządzenia, które za niewielkie pieniądze mogą uratować zdrowie, życie i dorobek całych pokoleń.
Dlaczego czujniki są szczególnie ważne na wsi?
W gospodarstwach rolnych występuje wiele czynników, które zwiększają ryzyko powstania pożaru lub zaczadzenia. Należą do nich m.in. ogrzewanie budynków piecami węglowymi lub kotłami starego typu, obecność maszyn, instalacji elektrycznych i akumulatorów o dużym poborze mocy, składowanie łatwopalnych materiałów (siano, słoma, pasze), przebywanie zwierząt, którym trudniej ewakuować się w razie zagrożenia, czy duża odległość od najbliższej jednostki straży pożarnej. Czujniki natomiast dają rolnikowi tę przewagę, że alarmują zanim dojdzie do tragedii.
Czujnik dymu – jak działa i przed czym chroni?
Czujnik dymu wykrywa nawet minimalną ilość cząsteczek dymu, które pojawiają się w fazie tlenia materiałów. W praktyce oznacza to przede wszystkim wcześniejsze ostrzeżenie i skuteczną reakcję, a przy tym np. szybszą ewakuację zwierząt, ludzi i sprzętu. To szczególnie ważne zimą, gdy pożary najczęściej zaczynają się od wadliwej instalacji elektrycznej lub przegrzania pieca.
Zobacz także: Czujka dymu jako obowiązkowe wyposażenie domu – od kiedy nowe zasady?
Czujnik czadu – konieczność przy piecach i kotłach
Tlenek węgla jest bezwonny i niewidoczny. Na terenach wiejskich do zaczadzeń najczęściej dochodzi przy niesprawnych piecach, niewłaściwej wentylacji pomieszczeń, czy z powodu dogrzewania domów i pomieszczeń gospodarczych piecykami. Czujnik czadu reaguje na podwyższone stężenie niebezpiecznego gazu i włącza alarm. Dobrej jakości czujnik dymu czy czadu kosztuje od 60 do 150 zł.
Gdzie montować czujniki w gospodarstwie?
Najlepiej w miejscach o największym ryzyku, jak: kotłownie i pomieszczenia z piecami, korytarze budynków mieszkalnych, stodoły i magazyny pasz, pomieszczenia socjalne dla pracowników, garaże.
W zeszłym roku na stronie social mediów Ochotniczej Straży Pożarnej w Błędowie pojawił się taki oto apel:
Sezon grzewczy właśnie się rozpoczął, dlatego chcemy przypomnieć o kilku ważnych zasadach, które pomogą Wam bezpiecznie korzystać z kominków i pieców:
- Używaj odpowiedniego opału – pal tylko suchym drewnem lub opałem zalecanym przez producenta. Palenie śmieciami lub mokrym drewnem zanieczyszcza komin i zwiększa ryzyko pożaru.
- Dbaj o komin – regularnie czyść przewody dymowe. Przynajmniej raz w roku wezwij kominiarza, aby usunąć sadzę i uniknąć pożaru.
- Zainstaluj czujniki dymu i tlenku węgla – czujniki mogą wcześnie ostrzec o niebezpieczeństwie. Tlenek węgla jest bezwonny i bezbarwny, więc czujnik czadu to konieczność w każdym domu ogrzewanym piecem.
- Zapewnij dobrą wentylację – pamiętaj o stałym dopływie świeżego powietrza, aby uniknąć gromadzenia się tlenku węgla.
- Zachowaj ostrożność – nie pozostawiaj palącego się kominka bez nadzoru i trzymaj łatwopalne materiały z dala od ognia.
Fot. envato elements
