StoryEditor

Regionalny konkurs kulinarny Na Wielkanocnym Stole 2024 rozstrzygnięty!

Olenderska kiełbasa dojrzewająca z dzika oraz jelenia i tradycyjny wypiek Dziad – Obertuch – Przekładaniec to laureaci trzeciej już odsłony wielkanocnego konkursu organizowanego przez Instytut Skrzynki – samorządową instytucję kultury, zajmującą się dziedzictwem kulturowym i kulinarnym regionu. Kapituła konkursowa zdegustowała i oceniła niemal 90 słodkich wypieków oraz mięsnych potraw. Wśród ekspertów, przed którymi stanęło to nie lada apetyczne wyzwanie, była dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka.
25.03.2024., 12:05h

W szranki stanęli nie tylko szefowie kuchni wielkopolskich restauracji i lokalni producenci, przetwórcy mięsa, cukiernie i piekarnie, ale także koła gospodyń wiejskich i uczniowie szkół gastronomicznych z regionu. Wydarzenie tradycyjnie już odbyło się podczas Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

W kategorii potrawy mięsne przyznano nagrody i wyróżnienia:

Grand Prix: Restauracja Olenderskie Smaki – Olandia w Prusimiu (pow. międzychodzki) za Olenderską kiełbasę dojrzewającą z dzika oraz jelenia.

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Pecnej (gm. Mosina, pow. poznański) "Piękni i Młodzi" za Schab w "Pończoszkach".

II miejsce: Zajazd Kacze Zamieszanie z Komornik (gm. Kleszczewo, pow. poznański) za Roladę z kaczki.

III miejsce: ex aequo Marcel Kałandziak – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym i Restauracja Figa z Plewisk (gm. Komorniki, pow. poznański) za Szynkę wieprzową.

Wyróżnienia otrzymali:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Modliszewie "Nowoczesne Panie" (pow. gnieźnieński) za Schab dojrzewający
  • Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne w Poznaniu Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych – Rasa Wrzosówka za Udziec jagnięcy wędzony
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Palędziu (gm. Dopiewo, pow. poznański) za Suszoną szynkę domową
  • Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu za Szynkę z tłuszczykiem
  • Restauracji Figa z Plewisk za Szynkę wieprzową.

W kategorii wielkanocne wypieki:

Grand Prix: Maria Bany-Szadeberg Design "To Nie Piekarnia" z Wir (gm. Komorniki, pow. poznański) za Dziada Obertucha Przekładańca.

I miejsce: Anna Kruszyk – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Mazurek cytrynowy.

II miejsce: Restauracja Figa z Plewisk za Sernik śmietankowy z solonym kajmakiem.

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Czapury (gm. Mosina, pow. poznański) za Mazurek chałwowy.

Wyróżnienia otrzymali:

  • Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi (gm. Murowana Goślina, pow. poznański) za Mazurek Kajmakowy
  • Martyna Mańczak – Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Sernik z rosą
  • Uczniowie kl. II w zawodzie kucharz – Zespół Szkół Przyrodniczo-Usługowych w Gnieźnie za Sernik z białą czekoladą
  • Uczniowie kl. I w zawodzie kucharz – Cechowa Szkoła Rzemieślnicza w Gnieźnie za Sernik z malinami
  • Maria Bany-Szadeberg Design "To Nie Piekarnia" z Wir za Babkę łokciową wielkanocną drożdżową.

Certyfikat za "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Na Wielkanocnym Stole 2024" otrzymali:

  • Maria Bany-Szadeberg Design (To Nie Piekarnia) z Wir za Dziada Obertucha Przekładańca
  • Restauracja Figa z Plewisk za Sernik śmietankowy z solonym kajmakiem i Szynkę wieprzową
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Czapurach za Mazurek chałwowy oraz Sernik pistacjowy z białą czekoladą pieczony w kąpieli wodnej
  • Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi za Mazurek Kajmakowy i Pieczony pasztet z kaczki
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Trzeku (gm. Kostrzyn, pow. poznański) za Babkę Babci Tereski
  • Koło Gospodyń Wiejskich Mieczewo (gm. Mosina, pow. poznański) za Waniliową Paschę w stylu keto
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Wysogotowie (gm. Tarnowo Podgórne, pow. poznański) "Babki, że hej" za Babkę Regina, że hej
  • Środowiskowy Dom Samopomocy w Mosinie za Babkę Wielkanocną
  • Koło Gospodyń Wiejskich Pecna "Piękni i Młodzi" za Panią Walewską i Schab w "Pończoszkach"
  • Zajazdu Kacze Zamieszanie w Komornikach (gm. Kleszczewo) za Roladę z kaczki
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Palędziu za Suszoną szynkę domową
  • Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo, pow. poznański) za Żur wielkanocny Maryniak
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Błażejewie (gm. Kórnik, pow. poznański) za Białą kiełbasę
  • Koło Gospodyń Wiejskich Skrzynki (gm. Kórnik, pow. poznański) za Dziki pasztet Sławka z marmoladą z rabarbarem i hyćki.

Kategoria specjalna dla Szkół gastronomicznych

W kategorii potrawy mięsne wśród uczestniczących szkół gastronomicznych przyznane zostały:

I miejsce: Marcel Kałandziak Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym.

II miejsce: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu za Szynkę z tłuszczykiem.

III miejsce: Anna Derwich – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Pieczeń z kiełbasy z jajem w cieście.

Wyróżnienia dla:

  • Angeliki Kłopockiej – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Pierś kaczki w pomarańczach
  • Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu za Białą kiełbasę i Żurek.

W kategorii potrawy wielkanocne wypieki wśród uczestniczących szkół gastronomicznych przyznane zostały:

I miejsce: Anna Kruszyk – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim.

II miejsce: Uczniowie I klasy w zawodzie kucharz za Sernik z malinami.

III miejsce: uczniowie II klasy w zawodzie kucharz – Zespół Szkół Przyrodniczo-Usługowych w Gnieźnie za Sernik z białą czekoladą.

Wyróżnienia:

  • Uczennice Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance:
  • Martyna Mańczak za Sernik z rosą
  • Kinga Kraszewska za Mazurek Kajmakowy
  • Marcelina Sobczak za Babkę zebrę pojawiam się i znikam.
  • Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za Mazurek oraz Sernik Pistacjowy.
  • Kacper Karolewski – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Babeczki.

Laureaci nagrody Grand Prix otrzymali czeki o wartości 500 zł ufundowane przez Instytut Skrzynki zestaw piw z rzemieślniczego Browaru Szreniawa, vouchery na wydarzenia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Wszyscy laureaci otrzymali także zestawy upominków od powiatu poznańskiego. Nagrodzeni uczniowie szkół gastronomicznych otrzymali także książki "Tradycje Kulinarne Polski" autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, która miała premierę w grudniu zeszłego roku. Instytut Skrzynki był patronem tego wyjątkowego wydawnictwa.

Konkurs odbył się przy współpracy: Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, Lokalnej Grupy Działania "Źródło", TOP AGRAR Polska oraz Browaru Szreniawa.

Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 09:25