Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>

Dla lepszej asymilacji azotu

Obrazek

Asymilacja azotu atmosferycznego to już dziś nie tylko domena roślin bobowatych. Każdy inny gatunek też może pobierać azot z powietrza dzięki bakteriom podanym nalistnie. Więcej mówi o tym dr inż. Rafał Sobieszczański z firmy Chemirol.

1 marca 2022, 06:33
Czy asymilacja azotu atmosferycznego może być częściowym rozwiązaniem problemu wysokich cen azotu i ograniczeń związanych z Zielonym Ładem? 

R.S.: Oczywiście, że tak.  PUH Chemirol Sp.z o.o. już od dłuższego czasu intensywnie przygotowuje się do założeń wynikających z Zielonego Ładu. Z sukcesami wprowadziliśmy  na rynek preparaty bakteryjne Baktokompleks i Bakto G-Stop. Ostatnio intensywnie poszukiwaliśmy preparatu, który umożliwiłby zabezpieczenie dodatkowych ilości azotu i takie rozwiązanie mamy przygotowane

Czyli gatunki bobowate nie są dziś jedynym rozwiązaniem, jeśli chodzi o możliwość asymilacji azotu?  

R.S.: Uprawa tych roślin, to jak dotąd najbardziej znany przykład na możliwość pozyskania azotu z powietrza. Dostępne są te preparaty z bakteriami asymbiotycznymi, wiążą one jednak azot wtedy, kiedy inne źródła tego składnika są już wyczerpane lub dostęp do tlenu jest ograniczony. Przykładem są bakterie azotowe: Azotobacter, Azospirillum czy Pseudomonas. Mamy też bakterie które, potrafią skolonizować całą roślinę, a azot dostarczają przez liście, a nie przez korzenie.

Co zatem zawiera i jak działa wasz nowy preparat? 

R.S.: Nasz nowy preparat – BlueN® zawiera specjalnie wyselekcjonowany szczep bakterii endofitycznych Methylobacterium symbioticum SB23. Te bakterie azotowe zasiedlają część nadziemną roślin i dostarczają roślinom azot niezależnie od tego, ile znajduje się go w glebie. Bakterie wnikają do roślin przez aparaty szparkowe. Azot atmosferyczny przekształcają w dostępną dla roślin formę amonową w procesie nitrogenazy. Do rozwoju potrzebują metanolu, który wytwarzają rośliny.

Jest to preparat nalistny. Zatem w jaki sposób pogoda może wpłynąć na ograniczenie jego działania? 

R.S.: Bakterie zawarte w preparacie BlueN® są niewrażliwe na promieniowanie UV. Optymalna temperatura do zabiegu mieści się w przedziale 10–25 stopni C, należy zwrócić uwagę na prognozę pogody aby kilka dni przed i po nie wystąpiły przymrozki. Preparat szybko się wchłania, więc deszcz występujący już godzinę po zabiegu, nie wpłynie na skuteczność zabiegu.

W jakich gatunkach i w jakich fazach rozwojowych preparat może być stosowany? 

R.S.: Preparat BlueN® możemy go stosować w większości roślin rolniczych, m.in. zbożach, rzepaku, kukurydzy, buraku cukrowym, słoneczniku, roślinach ogrodniczych i sadowniczych. Termin stosowania BlueN wynika z potrzeb pokarmowych i jest powiązany z fazami intensywnego wzrostu rośliny.

Jeśli chodzi o dawki preparatu, w roślinach rolniczych i ogrodniczych zalecamy 333 g/ha, a w sadowniczych nieco więcej, bo 500 g/ha. Należy zwrócić uwagę, aby rośliny w momencie zabiegu nie były pod wpływem żadnego stresu. Będą wtedy wytwarzały metanol, czyli energię niezbędną do życia tego szczepu bakterii.

Ile azotu bakterie z tego preparatu są w stanie zasymilować? 

R.S.: Ilość ta jest oczywiście zmienna, ale zawsze będzie to przynajmniej 30 kg/ha azotu. Im dłuższa wegetacja roślin, tym więcej azotu bakterie są w stanie zasymilować. Przykładowo w zbożach zbadane przez nas ilości to średnio 56 kg/ha N. Z kolei dla kukurydzy ziarnowej, która dłużej pozostaje na polu, pobranie kształtowało się na poziomie 76 kg/ha N. Zabieg wykonujemy tylko raz, bo bakterie naturalnie namnażają się podczas całej wegetacji roślin.

Jaki jest koszt zastosowania preparatu BlueN®? 

R.S.: Wszystkich zainteresowanych zapraszam do kontaktu z naszymi Doradcami Klienta, w celu przedstawienia indywidualnej oferty. 



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)