Wszystko kręciło się wokół cukru – 140 lat Cukrowni w Chełmży

Pod koniec XX wieku działały w Polsce 74 cukrownie. Dziś jest ich już tylko 17. Mimo to produkcja cukru nie zmniejszyła się. Jest to zasługa splotu kilku czynników.
Należą do nich m.in. wzrost wydajności buraka, większa koncentracja w nich cukru, nowa organizacja logistyki czy rozbudowa cukrowni. Wśród 17 zmodernizowanych i działających zakładów przerobu buraka dwa należą do koncernu Nordzucker. Są to cukrownia w Opalenicy (Wielkopolska) oraz cukrownia w Chełmży (woj. kujawsko-pomorskie). Ta ostania działa już 140 lat.
- Tylko w dwóch cukrowniach w Polsce możliwe jest produkowanie cukru z surowego cukru trzcinowego. Jedną z nich jest cukrownia w Chełmży. Jest to zasługa posiadania instalacji do rafinacji cukru – powiedział podczas obchodów 140-lecia cukrowni w Chełmży jej dyrektor Tomasz Soliwodzki. Dodał jednak, że najważniejszym surowcem jest burak cukrowy. Mówił także o nowoczesnych elementach w cukrowni w Chełmży, jak m.in. stacja krajalnic, wyparki, defekatory czy suszarnia bębnowa. W Chełmży jest także jedno z najnowocześniejszych laboratoriów cukrowniczych w skali Europy.
- Większość produkowanego przez nas cukru sprzedajemy odbiorcom masowym, jak choćby producentom napojów Pepsi Cola i Coca Cola. Cukier odbierany jest od nas cysternami – wyjaśniał dyrektor. Jednak oprócz tego cukrownia wyposażona jest w instalacje do pakowania – od 1 kg, przez worki 25 kg, aż do big-bagów. To jednak nie koniec inwestycji w poprawę rentowności produkcji cukru. Przed firmami z tej branży stoi konieczność transformacji energetycznej.
- Inwazja na Ukrainę spowodowała brak energii i wiele osób obawia się o przyszłość. W Nordzucker AG zareagowaliśmy wcześnie i zabezpieczyliśmy dostawy energii na potrzeby kampanii buraczanej. Udało nam się uniezależnić od rosyjskich dostaw gazu. Zapewni to bezpieczeństwo naszym pracownikom, plantatorom i klientom. Pracownicy zarówno w Chełmży, jak i w całej grupie kierują się wartościami: odpowiedzialność, zaangażowanie, odwaga i szacunek – powiedział podczas wystąpienia online dr Lars Gorissen, prezes zarządu Nordzucker AG. Dodał, że zaopatrzenie ludności w cukier, tak ważny składnik żywności, można realizować w tak trudnych czasach jak obecnie.
Jednak trudne czasy to nie przypadłość tylko dnia dzisiejszego. W 140-letniej historii cukrowni w Chełmży bywały już czasy trudne.
- W 1904 roku cukrownia niemal doszczętnie spłonęła. Jednak już w 1905 r. miała miejsce nowa kampania buraczana. Nasza cukrownia przetrwała też trudny okres transformacji gospodarczej lat 90-tych – przypominał prezes Nordzucker Polska Marcin Lachowski. Dodał, że jest dumny z nowych obowiązujących w cukrowni standardów, czyli dbałości o produkt i środowisko.
O historii cukrowni opowiadał historyk sztuki prof. Piotr Birecki, chełmżanin, a obecnie pracownik Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu. W ciekawym referacie pokazał jak rozwijało się miasto, które z podupadającej osady rozrosło się do obecnej wielkości głównie dzięki cukrowni. Można śmiało powiedzieć, że bez inicjatywy kilku ziemian o różnej narodowości w drugiej połowie XIX wieku nie byłoby dzisiejszej Chełmży. Przykładowo siła oddziaływania planowanej cukrowni była tak duża, że zrezygnowano z innego przebiegu linii kolejowej, tak aby możliwe było zaopatrywanie zakładu w surowce i odbiór towaru. Innym przejawem oddziaływania cukrowni jest jej wpływ na społeczeństwo. W Chełmży wykształciły się specyficzne słownictwo i obyczaje.
Co na przyszłość?
Firma Nordzucker Polska planuje dalszy rozwój. Przejawia się to m.in. pierwszą w Polsce platformą o nazwie Agripartner dla plantatorów. Planowane jest całkowite odejście w Chełmży od węgla i zastąpienie go gazem. To jednak tylko na pewien czas, gdyż docelowo planowane jest wykorzystywanie w pełni zielonej energii.
tcz
Przeczytaj również

Pracownicy i goście podczas obchodów 140-lecia Cukrowni w Chełmży

Cukrownia w Chełmży

Pracownicy i goście podczas obchodów 140-lecia Cukrowni w Chełmży

Pracownicy i goście podczas obchodów 140-lecia Cukrowni w Chełmży

Pracownicy i goście podczas obchodów 140-lecia Cukrowni w Chełmży

prof. Piotr Birecki

Pracownicy i goście podczas obchodów 140-lecia Cukrowni w Chełmży

prezes Nordzucker Polska Marcin Lechowski i dyrektor Cukrowni w Chełmży Tomasz Soliwodzki

dyrektor Cukrowni w Chełmży Tomasz Soliwodzki, prezes Nordzucker Polska Marcin Lechowski, członkini zarządu Małgorzata Leśniewska