Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>

Wszystko kręciło się wokół cukru – 140 lat Cukrowni w Chełmży

Obrazek

 

Pod koniec XX wieku działały w Polsce 74 cukrownie. Dziś jest ich już tylko 17. Mimo to produkcja cukru nie zmniejszyła się. Jest to zasługa splotu kilku czynników.

Tomasz Czubiński14 września 2022, 11:42

Należą do nich m.in. wzrost wydajności buraka, większa koncentracja w nich cukru, nowa organizacja logistyki czy rozbudowa cukrowni. Wśród 17 zmodernizowanych i działających zakładów przerobu buraka dwa należą do koncernu Nordzucker. Są to cukrownia w Opalenicy (Wielkopolska) oraz cukrownia w Chełmży (woj. kujawsko-pomorskie). Ta ostania działa już 140 lat.

- Tylko w dwóch cukrowniach w Polsce możliwe jest produkowanie cukru z surowego cukru trzcinowego. Jedną z nich jest cukrownia w Chełmży. Jest to zasługa posiadania instalacji do rafinacji cukru – powiedział podczas obchodów 140-lecia cukrowni w Chełmży jej dyrektor Tomasz Soliwodzki. Dodał jednak, że najważniejszym surowcem jest burak cukrowy. Mówił także o nowoczesnych elementach w cukrowni w Chełmży, jak m.in. stacja krajalnic, wyparki, defekatory czy suszarnia bębnowa. W Chełmży jest także jedno z najnowocześniejszych laboratoriów cukrowniczych w skali Europy.

- Większość produkowanego przez nas cukru sprzedajemy odbiorcom masowym, jak choćby producentom napojów Pepsi Cola i Coca Cola. Cukier odbierany jest od nas cysternami – wyjaśniał dyrektor. Jednak oprócz tego cukrownia wyposażona jest w instalacje do pakowania – od 1 kg, przez worki 25 kg, aż do big-bagów. To jednak nie koniec inwestycji w poprawę rentowności produkcji cukru. Przed firmami z tej branży stoi konieczność transformacji energetycznej.

- Inwazja na Ukrainę spowodowała brak energii i wiele osób obawia się o przyszłość. W Nordzucker AG zareagowaliśmy wcześnie i zabezpieczyliśmy dostawy energii na potrzeby kampanii buraczanej. Udało nam się uniezależnić od rosyjskich dostaw gazu. Zapewni to bezpieczeństwo naszym pracownikom, plantatorom i klientom. Pracownicy zarówno w Chełmży, jak i w całej grupie kierują się wartościami: odpowiedzialność, zaangażowanie, odwaga i szacunek – powiedział podczas wystąpienia online dr Lars Gorissen, prezes zarządu Nordzucker AG. Dodał, że zaopatrzenie ludności w cukier, tak ważny składnik żywności, można realizować w tak trudnych czasach jak obecnie.

Jednak trudne czasy to nie przypadłość tylko dnia dzisiejszego. W 140-letniej historii cukrowni w Chełmży bywały już czasy trudne.

- W 1904 roku cukrownia niemal doszczętnie spłonęła. Jednak już w 1905 r. miała miejsce nowa kampania buraczana. Nasza cukrownia przetrwała też trudny okres transformacji gospodarczej lat 90-tych – przypominał prezes Nordzucker Polska Marcin Lachowski. Dodał, że jest dumny z nowych obowiązujących w cukrowni standardów, czyli dbałości o produkt i środowisko.

O historii cukrowni opowiadał historyk sztuki prof. Piotr Birecki, chełmżanin, a obecnie pracownik Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu. W ciekawym referacie pokazał jak rozwijało się miasto, które z podupadającej osady rozrosło się do obecnej wielkości głównie dzięki cukrowni. Można śmiało powiedzieć, że bez inicjatywy kilku ziemian o różnej narodowości w drugiej połowie XIX wieku nie byłoby dzisiejszej Chełmży. Przykładowo siła oddziaływania planowanej cukrowni była tak duża, że zrezygnowano z innego przebiegu linii kolejowej, tak aby możliwe było zaopatrywanie zakładu w surowce i odbiór towaru. Innym przejawem oddziaływania cukrowni jest jej wpływ na społeczeństwo. W Chełmży wykształciły się specyficzne słownictwo i obyczaje.

Co na przyszłość?

Firma Nordzucker Polska planuje dalszy rozwój. Przejawia się to m.in. pierwszą w Polsce platformą o nazwie Agripartner dla plantatorów. Planowane jest całkowite odejście w Chełmży od węgla i zastąpienie go gazem. To jednak tylko na pewien czas, gdyż docelowo planowane jest wykorzystywanie w pełni zielonej energii.

tcz



1 z 9
Pracownicy i goście podczas obchodów 140-lecia Cukrowni w Chełmży

Pracownicy i goście podczas obchodów 140-lecia Cukrowni w Chełmży

2 z 9
Cukrownia w Chełmży

Cukrownia w Chełmży

3 z 9
Pracownicy i goście podczas obchodów 140-lecia Cukrowni w Chełmży

Pracownicy i goście podczas obchodów 140-lecia Cukrowni w Chełmży

4 z 9
Pracownicy i goście podczas obchodów 140-lecia Cukrowni w Chełmży

Pracownicy i goście podczas obchodów 140-lecia Cukrowni w Chełmży

5 z 9
Pracownicy i goście podczas obchodów 140-lecia Cukrowni w Chełmży

Pracownicy i goście podczas obchodów 140-lecia Cukrowni w Chełmży

6 z 9
prof. Piotr Birecki

prof. Piotr Birecki

7 z 9
Pracownicy i goście podczas obchodów 140-lecia Cukrowni w Chełmży

Pracownicy i goście podczas obchodów 140-lecia Cukrowni w Chełmży

8 z 9
prezes Nordzucker Polska Marcin Lechowski i dyrektor Cukrowni w Chełmży Tomasz Soliwodzki

prezes Nordzucker Polska Marcin Lechowski i dyrektor Cukrowni w Chełmży Tomasz Soliwodzki

9 z 9
dyrektor Cukrowni w Chełmży Tomasz Soliwodzki, prezes Nordzucker Polska Marcin Lechowski, członkini zarządu  Małgorzata Leśniewska

dyrektor Cukrowni w Chełmży Tomasz Soliwodzki, prezes Nordzucker Polska Marcin Lechowski, członkini zarządu Małgorzata Leśniewska

Picture of the author
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)