W 2025 roku zostanie opublikowanych aż 16 metodyk integrowanej produkcji roślin, a do końca br. ma zostać również opracowanych kolejnych 16 nowych projektów metodyk IP. Przypomnijmy, że IP to nowoczesny system jakości żywności, który jest otwarty dla wszystkich producentów rolnych.
Jej zasady zostały określone w Ustawie z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin (t.j. Dz.U. z 2024 poz. 630).
Jak się zgłosić do IP?
Uczestnictwo w systemie dla producentów rolnych jest dobrowolne, a zgłoszenia zamiaru stosowania IP należy dokonać corocznie w jednej z upoważnionych jednostek certyfikujących: https://www.gov.pl/web/piorin/podmioty-certyfikujace-ip.
Obowiązujące przepisy techniczne dotyczące IP opublikowane na stronie internetowej PIORiN w postaci metodyk IP odnoszą się do:
- upraw sadowniczych: 6 metodyk
- upraw jagodowych: 8 metodyk
- upraw rolniczych: 13 metodyk
- upraw warzywnych: 22 metodyki
Na ten moment, jak informuje PIORiN, w procesie opracowania jest kolejne 16 metodyk integrowanej produkcji. Mają one zostać zatwierdzone przez Głównego Inspektora i opublikowane w bieżącym roku.
Uprawy IP na 2025 rok
Rośliny, dla uprawy których metodyki IP zostaną zatwierdzone i opublikowane w 2025 r.
| Lp. | Roślina objęta metodyką IP |
| 1. |
bobik |
| 2. |
ciecierzyca |
| 3. | gorczyca biała, sarepska i czarna |
| 4. | groch siewny na cele pastewne |
| 5. |
groch siewny (cukrowy i łuskowy) |
| 6. | jagoda kamczacka |
| 7. |
jęczmień typu browarnego (wydanie drugie) |
| 8. |
kapusta włoska |
| 9. |
leszczyna |
| 10. | łubin wąskolistny, żółty i biały |
| 11. | papryka (wydanie czwarte) |
| 12. | pietruszka korzeniowa i naciowa |
| 13. | por |
| 14. | pszenżyto ozime i jare |
| 15. | owies |
| 16. | soczewica |
Do końca 2025 roku zaplanowane jest również opracowanie 8 projektów nowych metodyk, a także aktualizacja 8 wydanych w poprzednich latach.
Rośliny, dla których uprawy zaplanowano opracowane projektów metodyk IP w roku 2025.
| Lp. | Roślina objęta projektem metodyki IP |
| 1. | bób |
| 2. |
burak cukrowy (wydanie drugie) |
| 3. |
cebula (wydanie piąte) |
| 4. |
jabłoń (wydanie ósme) |
| 5. |
jarmuż |
| 6. |
jęczmień ozimy i jary (wydanie drugie) |
| 7. |
kozłek lekarski |
| 8. | kukurydza (wydanie piąte) |
| 9. | nostrzyk |
| 10. | ostropest plamisty |
| 11. | pszenica ozima i jara |
| 12. | pieczarka |
| 13. | rabarbar |
| 14. | rzepak ozimy i jary (wydanie piąte) |
| 15. | sorgo |
| 16. | ziemniak (wydanie siódme) |
oprac. Patrycja Bernat
na podst. PIORiN
Fot: Canva
