StoryEditor

Odkryto czynnik odporności pszenicy na choroby możliwy do wykorzystania także w leczeniu ludzi

Naukowcy z grupy kierowanej przez prof. Ann Osbourn z brytyjskiego instytutu John Innes Centre zajmowali się badaniem pszenicy, a konkretniej jej genomu. Jeden z klastrów genów niesie ciekawe możliwości.
17.11.2023., 02:00h

Wyniki badań opublikowane w Nature Communications, pokazują, że zidentyfikowano grupę genów, których ekspresja jest uruchamiana w wyniku infekcji przez patogen. W efekcie geny te wytwarzają związek chemiczny nazwany od łacińskiej nazwy pszenicy – triticeiną.

Początkowo zespół Ann Osbourn podejrzewał, że triticeina należy to grupy tzw. flawonów. Tymczasem w wyniku badań okazało się, że należy on do izoflawonów. Są to związki fitoestrogenowe, których metabolizm i właściwości są dość dobrze poznane. Podobne są one do żeńskich ludzkich hormonów – estrogenów, jednak są pochodzenia roślinnego.

Izoflawony mają właściwości korzystne dla zdrowia ludzi, m.in. w zapobieganiu skutków menopauzy, chorobom układu krążenia i niektórym nowotworom. Występują głównie w roślinach strączkowych, a ich głównym źródłem w diecie człowieka jest soja.

Odkrycie, że pszenica także ma zdolność tworzenia tych związków pokazuje, że istnieje alternatywna droga biosyntezy izoflawonoidów. Ponadto wpływ tych związków dla odporność roślin na choroby może w przyszłości mieć znaczenie dla hodowli odmian tolerancyjnych poprzez zwiększenie produkcji triticeiny w pszenicy.

Dzięki poznaniu struktury klastra genów odpowiedzialnego za tworzenie triticeiny możliwe stanie się przeniesie ich do innych organizmów, np. transgenicznych roślin czy drożdży. W tych ostatnich można będzie uruchomić produkcję związku w celach badawczych i komercyjnych, nie tylko w ochronie zdrowia roślin, ale także ludzi. Na razie jednak działanie konkretnego związku, jakim jest triticeina nie jest poznane.

– Nie wiemy nic konkretnego na temat potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania triticeiny, a jedynie na temat innych izoflawonów. Ponadto stężenie triticeiny i innych izoflawonów, które zbadaliśmy w ziarniakach pszenicy, było bardzo niskie, dlatego obecnie nie można uważać pszenicy za źródło izoflawonów w diecie – powiedział dr Rajesh Chandra Misra z John Innes Center.

– Jest to dobry przykład, jak badania doprowadzają naukowców na nie znane ścieżki, co prowadzi ostatecznie do nieoczekiwanych odkryć. Początkowo głównym celem badań było poznanie mechanizmów obrony pszenicy. Doprowadziło to do nowych, interesujących odkryć z zakresu biochemii roślin, a w tym przypadku odkrycia unikalnego enzymu syntazy izoflawonów – powiedział dr Guy Polturak z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie, który wcześniej pracował w zespole w John Innes Center.

tcz za agropages.com

Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 10:04