Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pasza z użytków zielonych: cenne źródło białka i struktury

06.06.2018

Drukuj

Pasza z użytków zielonych: cenne źródło białka i struktury

Artykuł dostępny

r e k l a m a

O ile pasze z użytków zielonych mogą być cennym źródłem białka w dawce pokarmowej wysokowydajnej krowy mlecznej, o tyle nie są w stanie pokryć w pełni ich zapotrzebowania na energię. Dodatkowo, jak zaznaczał prof. Zygmunt M. Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, hodowcy nadal popełniają wiele błędów w zakresie uprawy, zbioru, konserwacji, magazynowania i wybierania paszy.

Często są one na tyle istotnie, że wręcz dyskwalifikują paszę w żywieniu krów. – Póki co nie znam pastwiska, które mogłoby pokryć zapotrzebowanie wysokowydajnego hf-a – mówił ekspert, podkreślając jednak, że są hodowcy, którzy postawili na dobre użytki oparte na życicy i dziś nie wyobrażają sobie produkcji mleka bez nich.
– Krowy bardzo lubią kiszonkę z traw i lucerny. Pasze te nie tylko zawierają białko ogólne , ale też stanowią  źródło struktury dawki. W przypadku krów rasy hf, w przypadku której dążymy do spożycia ok. 30 kg suchej masy, ta druga cecha jest nawet ważniejsza niż białko. Jeśli mogę zapewnić strukturę z pomocą kiszonki z traw czy lucerny, to jest to dużo lepsze rozwiązanie niż słoma – mówił specjalista z UR w Krakowie.
 
Z tego też względu w aspekcie terminu zbioru coraz częściej (wbrew ogólnie przyjętej wiedzy) mówi się o nieco późniejszym zbiorze materiału. Co prawda dostarczamy krowom wraz z dawką mniej białka, ale za to więcej struktury, co wydaje się bardziej uzasadnione w przypadku współczesnej genetyki krów.
 
Prof. Zygmunt M. Kowalski zwracał też uwagę na dość lekkomyślne podejście do paszy z użytków zielonych. To nie jest tak, że o jakości fermentacyjnej i wartości pokarmowej, która pod wieloma względami jest dużo istotniejsza – decyduje los. Na wiele czynników, w tym przede wszystkim na skład botaniczny runi, ma wpływ sam hodowca. Rolnik ma również wpływ na organizację samego zbioru, która często pozostawia wiele do życzenia. Okazuje się, że o wartości pokarmowej naszej paszy często decyduje nie sam hodowca, lecz usługodawca, który zbiera nasz materiał. Tymczasem, jest o co powalczyć. Okazuje się bowiem, że w przypadku zbyt dużego przesunięcia terminu zbioru lucerny, do pokrycia zapotrzebowania krów na białko do produkcji ok. 35 litrów mleka należy teoretycznie wykorzystać dawkę z ok. 37% udziałem, wobec 20%  pasz treściwych w sytuacji, kiedy termin został wybrany prawidłowo.
 
mj
Fot. Jajor

r e k l a m a


Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek tuczników: to już jest dramat!

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Pokaż więcej zdjęć z tej galerii

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody