Dlaczego kondycja krów decyduje o dawce w okresie zimowym?
Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe krów ras mięsnych zmienia się stosownie do ich stanu fizjologicznego. Ponadto krowy mamki w okresie zimowym mogą wykorzystywać rezerwy ciała odbudowane w okresie letnim na pastwisku, dlatego też ważną sprawą jest oszacowanie na początku zimy kondycji zwierząt, aby na tej podstawie ustalić, jak duże są rezerwy ciała i w jakim stopniu można je wykorzystać, a to zadecyduje o kaloryczności podawanych pasz.
Zobacz też: Ceny bydła: czy widać już w skupach przedświąteczne podwyżki?
Kiedy pasze objętościowe, a kiedy treściwe?
Żywienie mamek w okresie zimowym opiera się prawie wyłącznie na paszach objętościowych. Skarmia się przeważnie kiszonkę z traw, siano z późnych pokosów i słomę, ewentualnie z niedużym dodatkiem kiszonki z kukurydzy, jeśli kondycja krów jest dość słaba. Trzeba pamiętać, aby nie przesadzić z tą energetyczną paszą, żeby nie zatuczyć krów.
Pasze bardziej zasobne w składniki pokarmowe powinn...
