StoryEditor

Bezstresowy ubój bydła w gospodarstwie: jak to robią w Szwajcarii?

W Szwajcarii rolnicy mogą legalnie prowadzić ubój bydła w gospodarstwie. To rozwiązanie ogranicza stres zwierząt i poprawia jakość mięsa wołowego. Jak to wygląda?

Julia Hufelschulte; Jasmin Baumann, LID Szwajcaria
11.07.2025., 12:00h

Ubój bydła bez transportu i w znanym otoczeniu

Bydło rasy Aubrac spokojnie je świeżą paszę w swoim specjalnym stanowisku paszowym. Pozostałe zwierzęta również zajęte są jedzeniem. Wszystko jest przygotowane do uboju na gospodarstwie rolnym, który ma się odbyć za kilka minut. Dla Sigiego Bertschingera z ekologicznego gospodarstwa Hermikon niedaleko Dübendorfu (Szwajcaria) to już dwudziesty taki ubój – relacjonuje Jasmin Baumann ze Szwajcarskiego Instytutu Dobrostanu Zwierząt (LID).

Zobacz też: Inwestycja w dobrostan: jakie wymagania dla wybiegów dla bydła?

Celem uboju w gospodarstwie jest ograniczenie stresu zwierzęcia. Dzięki temu krowa (lub byk) może pozostać do samego końca w znanym sobie otoczeniu, a transport do rzeźni nie jest potrzebny. To ważne zarówno z punktu widzenia etyki, jak i jakości mięsa – stres pogarsza jego parametry.

Pozostało 69% tekstu
Ten artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się, by czytać dalej.
Jeśli nie masz jeszcze konta na naszym portalu, zarejestruj się bezpłatnie i czytaj artykuły dla zalogowanych użytkowników.
Julia Hufelschulte; Jasmin Baumann, LID SzwajcariaJulia Hufelschulte; Jasmin Baumann, LID Szwajcaria
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 15:04