StoryEditor

Regeneratywne Gospodarstwo Jurczyk - jak ograniczają ślad węglowy i stosują biologię?

Hybrydowa ochrona i nawożenie roślin, cyfrowe rozwiązania, siew pasowy i rolnictwo regeneratywne. Każde z tych założeń wprowadzone jest w gospodarstwie rodziny Jurczyk.

17.06.2025., 12:09h

Dni Nowoczesnego Rolnictwa w Sekursku

Patrycja Bernat: Dzisiaj znajdujemy się na Dniach Nowoczesnego Rolnica w Sekursku. Ze mną pan Adam Jurczyk. Panie Adamie co dzisiaj nas czeka? 

Adam Jurczyk: Jesteśmy gospodarstwem rodzinnym, które ma w swoim areale 1300 hektarów. Liczymy ślad węglowy, stosujemy bakterie, zmniejszamy zużycie chemii na poczet bakterii. Jesteśmy też regeneratywnym gospodarstwem i chcieliśmy pokazać innym gospodarstwom, żeby również poszli w naszym kierunku. Dzięki temu będziemy mogli razem dla przemysłu zrobić coś fajnego. Mamy tutaj też przemysł i właśnie chcemy pokazać, że przemysł chce takich produktów, jak pszenica, rzepak właśnie, które są regeneratywnie uprawiane ze zmniejszonym śladem węglowym

- Dzisiaj bijemy się o to, żeby w ogóle określić ten ślad, bo dzisiaj są tylko sztywne tabelki. My to liczymy na podstawie naszego gospodarstwa. Mam certyfikat i widzimy w tym przyszłość rozwojowych gospodarstw.

Zobacz także: Nowoczesne i hybrydowe technologie uprawy, ochrony oraz nawożenia Procam, Bio-Gen i Bio Lider

Patrycja Bernat: Dzisiaj jeden z paneli dyskusyjnych traktuje o hybrydowym nawożeniu i ochronie. Jak to wygląda na państwa gospodarstwie, czy stosowana jest również tradycyjna chemia?

Adam Jurczyk: Tak, jest to połączenie hybrydowe, ponieważ działamy z mniejszą dawką chemii, dokładając bakterie. Tak szybko mówiąc, chemia wycina nam patogen, a bakterie kolonizują się na liściach, dzięki temu nie dopuszczają innych patogenów do tego liścia. I jest to super rozwiązanie.

Całość wywiadu w naszym VIDEO!

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 16:04