StoryEditor

Unijna wieprzowina za droga na eksport. Ratunek? Samowystarczalność

Ceny rosną, a przepisy są coraz bardziej wymagające. Unijni hodowcy trzody chlewnej mogą nie wytrzymać konkurencji na rynku światowym. Czy samowystarczalność będzie rozwiązaniem?

Jana Schrievers
20.04.2025., 14:00h

Podczas gdy globalny popyt na wieprzowinę będzie nadal rósł ze względu na wzrost populacji i dobrobytu, UE stoi przed zadaniem strategicznego dostosowania się do rosnących kosztów i rosnących wymagań.

Sprawdź też, jakie zmiany strukturalne nastąpiły w Danish Crown. Co z zakładami Sokołów SA?

Koszty i przepisy wypychają unijną wieprzowinę z rynku globalnego

Holenderski ekspert Robert Hoste, starszy ekonomista ds. produkcji trzody chlewnej na Wageningen University, podkreśla: „Świat chce więcej wieprzowiny, ale trend w kierunku deglobalizacji sprawia, że ​​międzynarodowe rynki zbytu stają się coraz bardziej nieprzewidywalne. Cła i napięcia polityczne sprawiają, że kraje coraz częściej muszą radzić sobie same”.

Hodowcy świń w UE ledwo konkurują na rynku światowym – koszty są zbyt wysokie, zwłaszcza jeśli chodzi o siłę roboczą, utrzymanie stajni, dobrostan zwierząt i przepisy dotyczące ochrony środowiska.

- Dlatego potrzebujemy inteligentnej samowystarczalności, która koncentruje się na efektywności, zrównoważonym rozwoju i regionalnej wartości dodanej – mówi analityk rynku.

Technologia wspiera gospodarstw...

Pozostało 59% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Jana SchrieversJana Schrievers
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 16:08