Główni producenci kakao
Grono światowych producentów kakao jest dość hermetyczne. Wchodzą w jego skład takie kraje, jak Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Ekwador, Nigeria, Kamerun, Brazylia i Indonezja. Ale zdecydowany prym w produkcji ziaren kakaowca wiodą dwa pierwsze wymienione kraje.
Wystarczy powiedzieć, że Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana dostarczają na światowy rynek powyżej 60% ziarna kakaowca. W tych krajach uprawa kakao skupia się głównie na końcowym etapie jego pozyskiwania, a więc na zbiorze. Niestety, ze względu na spory udział siły roboczej w koszcie pozyskiwania ziarna kakaowego, bardzo często do jego zbiorów wykorzystywane są dzieci. Obecnie najważniejsze procesy certyfikacji tego cennego surowca zmierzają w kierunku gwarancji, że został on wyprodukowany bez wykorzystywania osób nieletnich.
Zobacz także: Jakie znaczenie i role mają nawozy w...
