Jeśli sprzedaż produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) zaczyna niebezpiecznie zbliżać się do limitów lub regularnie je przekracza, to jasny sygnał, że czas przejść na Działaność Marginalną, Lokalną i Ograniczoną (MLO). Poza tym MLO pozwala na większą elastyczność i współpracę z innymi producentami.
Różnice między RHD a MLO
Przedmiot sprzedaży – rodzaj produkowanej żywności
W ramach RHD rolnik produkuje zarówno żywność pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego oraz mieszaną – przetworzoną lub nie. W ramach MLO w grę wchodzi jedynie asortyment pochodzenia zwierzęcego, dodatkowo poddany obróbce lub przetworzeniu.
Szczegółowy wykaz rodzajów żywności określa rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.
MLO i RHD: skąd pochodzi surowiec?
W RHD co najmniej jeden składnik produkowanej żywności musi pochodzić w całości z własnej uprawy czy z hodowli, natomiast w ramach MLO nie ma takich wymogów. Surowce można pozyskać od innych gospodarzy.
Terytorium handlu
Rolnicy preferujący RHD sprzedają żywność konsumentowi końcowemu na terenie całego kraju. Wyjątek stanowi sprzedaż do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego żywności pochodzenia zwierzęcego lub mieszanego – może odbywać się wyłącznie na obszarze województwa, w którym ma miejsce prowadzenie produkcji lub na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem.
Zobacz także: Co rolnicy mogą sprzedawać w ramach działalności MLO?
W ramach MLO sprzedaż żywności konsumentowi końcowemu, jak i do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego może odbywać się w województwie działalności rolnika lub na obszarach powiatów sąsiadujących z tym województwem, położonych na obszarach innych województw, a także miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, położonych na obszarach województw sąsiadujących z województwem, w którym jest prowadzona produkcja tych produktów. Ograniczenie to nie obowiązuje w przypadku promocji marki w czasie festynów, wystaw, czy targów. Sprzedaż do zakładów prowadzących handel detaliczny ma charakter obligatoryjny.
Limity ilościowe
RHD – rolnik sprzedaje wyroby konsumentowi końcowemu bez ograniczeń ilościowych, w razie zbywania produktów do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego obowiązują ograniczenia ilościowe. Podobnie w MLO – jednak limity są dogodniejsze dla rolnika, np. dla produktów mięsnych w RHD obowiązuje limit sprzedaży 1,4 tony rocznie, natomiast w MLO obowiązuje limit sprzedaży 1,5 tony tygodniowo.
Jak przejść z RHD na MLO?
W związku z tym, że RHD jest działalnością zarejestrowaną w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego u Powiatowego Lekarza Weterynarii (PLW), a w razie zbywania produktów pochodzenia roślinnego w Sanepidzie, to należy wyrejestrować się z bazy producentów. Jeśli rolnik przestaje prowadzić sprzedaż w ramach RHD, przechodzi na MLO lub kończy działalność, powinien złożyć wniosek o wykreślenie z rejestru. Natomiast, aby móc zbywać żywność w ramach MLO, należy wypełnić stosowne formularze i dokumenty niezbędne do zatwierdzenia tego typu działalności do Powiatowego Lekarza Weterynarii właściwego dla miejsca prowadzenia produkcji. Obowiązkowo trzeba zapoznać się z wymaganiami higieniczno – sanitarnymi, ponieważ zakład musi spełnić określone warunki zgodne z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej oraz wymagania weterynaryjne. Zakład ten rolnik powinien odpowiednio wyposażyć i urządzić, aby spełniał wymagania dla budynków i pomieszczeń, w których prowadzi się produkcję żywności, także pochodzenia zwierzęcego. Kolejnym zaleceniem jest utrzymywanie procedur na podstawie zasad HACCP (system HACCP).
Źródło: wetgiv.gov.pl, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu
fot. envato elements
