StoryEditor

Co rolnicy mogą sprzedawać w ramach działalności MLO?

Dla rolników przewidziane są różne formy legalnego zarobkowania z wykorzystaniem rozmaitych wyrobów. Jedną z nich jest MLO, czyli działalność marginalna, lokalna i ograniczona.

23.06.2025., 10:00h

Rolnicy wybierający działalność MLO mogą sprzedawać produkty pochodzenia zwierzęcego lokalnie i na małą skalę, bezpośrednio konsumentom, ale także na przykład do sklepów czy lokali restauracyjnych. Warto poznać obowiązujące limity związane z wagą dostaw i ich obszarem.

Działalność marginalna, lokalna i ograniczona MLO

W ramach działalności marginalnej, ograniczonej i lokalnej (MLO) rolnik może legalnie prowadzić produkcję i sprzedaż żywności pochodzenia zwierzęcego. Chodzi o produkty: mięsne, mleczne, na bazie siary, wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa, surowe wyroby mięsne, mięso mielone, jajeczne z gotowanych jaj, gotowe posiłki. Można także prowadzić rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, drobiowego lub zajęczaków, zwierząt łownych oraz dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 marca 2016 r. (Dz. U. Poz. 451) podaje konkretne wytyczne i wymagania weterynaryjne, jakie są brane pod uwagę przy tego rodzaju działalności.

Działalność marginalna, lokalna i ograniczona MLO – komu i gdzie można zbywać towary?

Rolnik dostarcza wyroby pochodzenia zwierzęcego do konsumenta końcowego, a także do innych zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, jak sklepy, restauracje, stołówki. Działalność ta ma odbywać się na terenie województwa lub powiatów sąsiadujących z tym województwem położonych na obszarach innych województw, czy w miastach stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, zlokalizowanych na obszarach województw sąsiadujących z województwem, w którym jest prowadzona ta produkcja.

Działalność marginalna, lokalna i ograniczona MLO – ograniczenia ilościowe

W kontekście sprzedaży konsumentom końcowym nie ma żadnych ograniczeń co do ilości wyrobów. Sprzedaż ta: – może odbywać się, np. w budynkach przylegających do miejsca produkcji, z obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, w tym ze środków transportu, z urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności, wysyłkowo lub przez Internet. Ograniczenia wagowe dostaw obowiązują dla innych zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego – podaje Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Ograniczenia wagowe produktów w ramach MLO

Jeśli w zakładzie rolnika w ramach MLO sprzedawane są produkty pochodzenia zwierzęcego do innych zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, obowiązują jasno określone limity, np.

  • tona tygodniowo – w przypadku świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego lub produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego,
  • 0,5 tony tygodniowo – gdy chodzi o świeże mięso drobiowe, zajęczaków lub produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego,
  • 1,5 tony tygodniowo – w razie produktów mięsnych,
  • 0,5 tony tygodniowo – w przypadku świeżego mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego,
  • 0,5 tony tygodniowo – w przypadku świeżego mięsa zwierząt łownych odstrzelonych zgodnie z przepisami prawa łowieckiego lub produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego,
  • 0,5 tony tygodniowo – produkty rybołówstwa, a także produkty mleczne lub na bazie siary łącznie,
  • 0,15 tony tygodniowo – wyroby jajeczne,
  • 1,5 tony tygodniowo – gotowe posiłki (potrawy) wyprodukowane z produktów pochodzenia zwierzęcego lub z udziałem tych produktów.

Wyjątki od ograniczeń w obszarze sprzedaży i dostaw:

Rolnik w ramach MLO może sprzedawać swoje produkty konsumentowi końcowemu podczas wystaw, festynów, targów oraz kiermaszy i wtedy nie obowiązuje go ograniczenie co do terenu prowadzenia tej działalności. Natomiast, powinien on poinformować o tym zamiarze powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia sprzedaży, co najmniej na 7 dni przed dniem rozpoczęcia imprezy. W oświadczeniu należy zamieścić imię i nazwisko albo nazwę podmiotu prowadzącego działalność marginalną, lokalną i ograniczoną, adres miejsca prowadzenia tej działalności, dane dotyczące miejsca i czasu wydarzenia, w czasie którego będzie prowadzona sprzedaż konsumentowi końcowemu produktów pochodzenia zwierzęcego wykraczająca poza ustawowe limity.

Przeczytaj także: Wakacje składkowe w 2025 roku – to opcja dla rolników dwuzawodowców!

Rejestracja MLO

W celu rejestracji działalności do MLO, zainteresowany powinien zgłosić się do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii. Należy zapoznać się z wymaganiami higieniczno – sanitarnymi. Zawsze, jeśli chodzi o produkcję i sprzedaż wyrobów żywnościowych, a zwłaszcza tych podchodzenia zwierzęcego, zakład musi spełnić określone warunki – stosowane są w tym przypadku przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej oraz wymagania weterynaryjne. Zakład musi być odpowiednio wyposażony i urządzony, aby spełniał wymagania dla budynków i pomieszczeń, w których prowadzi się produkcję żywności, także tej pochodzenia zwierzęcego. Ponadto, w takim zakładzie musi zostać opracowana i utrzymywana stała procedura na podstawie zasad HACCP (system HACCP)

Źródło: MRiRW, wetgiv.gov.pl, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

fot. envato elements

 

Angelika Drygas
Autor Artykułu:Angelika Drygas
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 03:45