Wydajność wykorzystania nawozów - FUE
Tak samo, jak rosną ceny środków do produkcji rolniczej w tym nawozów, tak samo rosną obawy o środowisko. Poprawa efektywności stosowania nawozów, czyli FUE stała się priorytetem dla rolników, czy agronomów.
FUE to tak naprawdę miara tego, jak skutecznie roślina uprawna pobiera i wykorzystuje stosowane przez rolnika składniki pokarmowe.
- Niski FUE - to zmarnowane nakłady, pieniądze rolnika i utracony zysk z uprawy, a także niepotrzebna degradacja środowiska.
- Wysoki wskaźnik FUE natomiast to lepszy jakościowo i wyższy plon, mniejsze starty składników odżywczych, a także zrównoważone rolnictwo.
FUE, czyli stosunek plonu do ilości zastosowanych składników, można wytłumaczyć na przykładzie:
- Efektywność agronomiczna (AE) = wzrost plonów na jednostkę zastosowanego składnika odżywczego
- Wydajność odzysku (RE) = część zastosowanego składnika pokarmowego pobranego przez uprawę
- Wydajność fizjologiczna (PE) = biomasa lub plon na jednostkę wchłoniętego składnika pokarmowego
FUE różni się w zależności od:
- rodzaju wykorzystanego nawozu,
- terminu nawożenia,
- sposobu w jaki został podany nawóz,
- klasy gleby,
- wilgotności gleby
- gatunku i odmian roślin uprawnych.
- Typowa efektywność wykorzystania azotu (NUE) w gospodarstwach rolnych wynosi tylko 30–50%, co oznacza, że ponad połowa stosowanego azotu jest tracona w wyniku wymywania, ulatniania się lub denitryfikacji - czytamy na greengubregroup.
Zobacz także: Od 2026 roku ceny nawozów będą wyższe? Wchodzi nowy podatek węglowy - CBAM
Jak poprawić FUE?
Aby poprawić FUE, po pierwsze należy wykonywać badania gleby, tak aby nawożenie było adekwatne do faktycznego zapotrzebowania na składniki pokarmowe. Dawka powinna być zatem prawidłowa i podana w czasie kiedy roślina wykazuje zapotrzebowanie na dany składnik. Warto stosować nawozy o kontrolowanym uwalnianiu, np. zawierający inhibitory ureazy, czy nawozy powlekane polimerami.
Rolnictwo 4.0 i budowanie próchnicy
Oczywiście w tej kwestii ma również znaczenie rolnictwo precyzyjne, wykorzystywanie rozsiewaczy z GPS, zmienne dawkowanie - VRA i teledetekcja, czyli stosowanie składników pokarmowych, tam, gdzie są one potrzebne.
Nowoczesne technologie to nie wszystko, trzeba zadbać o samą glebę, a dokładnie o zawartość materii organicznej, czyli próchnicy. Większa ilość próchnicy poprawia aktywność biologiczną, a także w naturalny sposób zwiększa retencję i dostępność składników pokarmowych.
Patrycja Bernat
Fot: Canva
