Magnez jest ważnym pierwiastkiem w odżywianiu roślin, jest centralnym atomem chlorofilu i jest bezpośrednio odpowiedzialny za fotosyntezę. Bez niego roślina nie może produkować energii.
Rola magnezu również ujawnia się w aktywacji enzymów, syntezie białek i transporcie cukru.
Siarka natomiast wspiera syntezę białek i olejów, zwiększa odporność roślin i jakość plonów.
Siarczan magnezu, znany jest pod postacią soli siedmiowodnej i dostarcza roślinie zarówno siarkę, jak i magnez w rozpuszczalnej i łatwo dostępnej formie.
Siarczan magnezu - formy
Siarczan magnezu jest dostępny w dwóch popularnych formach:
- Siedmiowodny (MgSO₄·7H₂O)
- Monohydrat (MgSO₄· H₂O)
Mozna go podać roślnie w formie:
- fertygacji,
- oprysku dolistnego,
- hydroponiki,
- wymieszania z glebą przed sadzeniem.
Zobacz także: Rodzaje nawozów wapniowych. Który nawozów i kiedy stosować?
Objawy niedoboru magnezu
Siarczan magnezu najbardziej skuteczny jest na glebach piaszczystych lub kwaśnych, które są podatne na wymywanie magnezu. Powinien być również podawany w czasie intesnywnego wzrostu wegetatywnego rosliny.
Początkowo trudno stwierdzić niedobór magnezu. Jednak z czasem na starszych liściach objawy niedoboru pojawią się w formie chloroz międzynaczyniowych. Jeżeli nie uzupełnimy braków, doprowadzi to w kolejnym etapie do utraty zielonej barwy liścia.
Niedobór magnezu np. w kukurydzy objawia się np. w postaci ubarwionych na kolor czerwony końcówek liści i uszkodzeń między nerwami. W przypadku zbóż, końcówki liście stają się jasnozielone z widocznymi punktami chlorofilu. Pojawia się chloroza widoczna praktycznie na całym liściu.
Objawy niedoboru siarki
Pierwszym objawem, po którym możemy rozpoznać, że roślinom brakuje siarki, jest jasnozielone lub żółte przebarwienie liści. Najczęściej w pierwszej kolejności zauważane na starszych liściach przy jednoczesnym niedoborze azotu.
Dodatkowo roślina, która wykazuje brak tego pierwiastka, ma zahamowany wzrost i jest bardziej podatna na choroby, wirusy oraz atak ze strony szkodników.
- zboża: żółknięcie blaszek liściowych na całej powierzchni lub w formie delikatnej mozaiki, często placami na polu, w miejscach o przepuszczalnej glebie.
- rzepak: żółknięcie brzegów liści, później marmurkowatość. Na kwiatach rzepaku objawia się jasnożółtym kolorem płatków, brakiem zapylenia i odrzucaniem zawiązków łuszczyn.
- kukurydza: blade liście, zahamowanie wzrostu, niekiedy widoczna chloroza.
Patrycja Bernat
Fot: Jacek Daleszyński
