StoryEditor

Siarczan magnezu - dlaczego ten nawóz jest tak ważny? Jakie są objawy niedoboru?

Siarka i magnez to dwa ważne pierwiastki w odżywianiu roślin. Za co dopowiadają, jakie są objawy niedoboru i rodzaje nawozów?

06.11.2025., 14:00h

Magnez jest ważnym pierwiastkiem w odżywianiu roślin, jest centralnym atomem chlorofilu i jest bezpośrednio odpowiedzialny za fotosyntezę. Bez niego roślina nie może produkować energii.

Rola magnezu również ujawnia się w aktywacji enzymów, syntezie białek i transporcie cukru.

Siarka natomiast wspiera syntezę białek i olejów, zwiększa odporność roślin i jakość plonów.

Siarczan magnezu, znany jest pod postacią soli siedmiowodnej i dostarcza roślinie zarówno siarkę, jak i magnez w rozpuszczalnej i łatwo dostępnej formie.

Siarczan magnezu - formy

Siarczan magnezu jest dostępny w dwóch popularnych formach:

  • Siedmiowodny (MgSO₄·7H₂O)
  • Monohydrat (MgSO₄· H₂O)

Mozna go podać roślnie w formie:

  • fertygacji,
  • oprysku dolistnego,
  • hydroponiki,
  • wymieszania z glebą przed sadzeniem.

Zobacz także: Rodzaje nawozów wapniowych. Który nawozów i kiedy stosować?

Objawy niedoboru magnezu

Siarczan magnezu najbardziej skuteczny jest na glebach piaszczystych lub kwaśnych, które są podatne na wymywanie magnezu. Powinien być również podawany w czasie intesnywnego wzrostu wegetatywnego rosliny. 

Początkowo trudno stwierdzić niedobór magnezu. Jednak z czasem na starszych liściach objawy niedoboru pojawią się w formie chloroz międzynaczyniowych. Jeżeli nie uzupełnimy braków, doprowadzi to w kolejnym etapie do utraty zielonej barwy liścia.

Niedobór magnezu np. w kukurydzy objawia się np. w postaci ubarwionych na kolor czerwony końcówek liści i uszkodzeń między nerwami. W przypadku zbóż, końcówki liście stają się jasnozielone z widocznymi punktami chlorofilu. Pojawia się chloroza widoczna praktycznie na całym liściu.

image

Znaczenie potasu w żywieniu roślin. Jakie nawozy potasowe wybrać?

Objawy niedoboru siarki

Pierwszym objawem, po którym możemy rozpoznać, że roślinom brakuje siarki, jest jasnozielone lub żółte przebarwienie liści. Najczęściej w pierwszej kolejności zauważane na starszych liściach przy jednoczesnym niedoborze azotu.

Dodatkowo roślina, która wykazuje brak tego pierwiastka, ma zahamowany wzrost i jest bardziej podatna na choroby, wirusy oraz atak ze strony szkodników.

  • zboża: żółknięcie blaszek liściowych na całej powierzchni lub w formie delikatnej mozaiki, często placami na polu, w miejscach o przepuszczalnej glebie.
  • rzepak: żółknięcie brzegów liści, później marmurkowatość. Na kwiatach rzepaku objawia się jasnożółtym kolorem płatków, brakiem zapylenia i odrzucaniem zawiązków łuszczyn.
  • kukurydza: blade liście, zahamowanie wzrostu, niekiedy widoczna chloroza.

 

Patrycja Bernat

FotJacek Daleszyński

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 14:04