StoryEditor

160 osób zatruło się skażoną E. coli wołowiną

Grant Park Packing, zakład w Franklin Park w stanie Illinois, wycofuje około 53 200 funtów (26 ton) surowej mielonej wołowiny, która jest skażona E. coli. Już 156 osób zgłosiło zatrucie. Szykuje się epidemia? 
25.04.2019., 16:04h

Jeden z zakładów mięsnych w Illonois w Stanach Zjednoczonych w październiku 2018 r. wyprodukował 26 ton mielonej, pakowanej wołowiny, którą niedługo później wprowadzono na rynek. 

Jak poinformował (25.04.2019r.) amerykański Departament Rolnictwa ds. Bezpieczeństwa Żywności i Inspekcji Weterynaryjnej (FSIS) w próbkach mięsa wykryto niebezpieczny szczep bakterii Escherichia Coli.

Większość wołowiny trafiło głównie do Minnesoty i Kentucky do stołówek instytucji państwowych i restauracji, niestety kilka dni później okazało się, że mięso dotarło do innych lokalizacji. 

FSIS i jego partnerzy zajmujący się zdrowiem publicznym, w tym Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i Kentucky Departament for Public Health, badają mięso skażone E. coli O103, który jak twierdzą eksperci może spowodować wybuch epidemii. Nieotwarte, nienaruszone opakowania zmielonej wołowiny zebrane w ramach trwającego badania z placówek gastronomicznych wykazały pozytywny wynik E. coli O103 w laboratorium FSIS.

Przypadek zatrucia zgłosiło 156 osób zakażonych szczepem E. coli O103, sytuację odnotowano w 10 stanach - Minnesota, Illinois, Indiana, Ohio, Kentuc...
Pozostało 25% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 06:18