Jeden z zakładów mięsnych w Illonois w Stanach Zjednoczonych w październiku 2018 r. wyprodukował 26 ton mielonej, pakowanej wołowiny, którą niedługo później wprowadzono na rynek.
Jak poinformował (25.04.2019r.) amerykański Departament Rolnictwa ds. Bezpieczeństwa Żywności i Inspekcji Weterynaryjnej (FSIS) w próbkach mięsa wykryto niebezpieczny szczep bakterii Escherichia Coli.Większość wołowiny trafiło głównie do Minnesoty i Kentucky do stołówek instytucji państwowych i restauracji, niestety kilka dni później okazało się, że mięso dotarło do innych lokalizacji.
FSIS i jego partnerzy zajmujący się zdrowiem publicznym, w tym Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i Kentucky Departament for Public Health, badają mięso skażone E. coli O103, który jak twierdzą eksperci może spowodować wybuch epidemii. Nieotwarte, nienaruszone opakowania zmielonej wołowiny zebrane w ramach trwającego badania z placówek gastronomicznych wykazały pozytywny wynik E. coli O103 w laboratorium FSIS.
Przypadek zatrucia zgłosiło 156 osób zakażonych szczepem E. coli O103, sytuację odnotowano w 10 stanach - Minnesota, Illinois, Indiana, Ohio, Kentuc...
