StoryEditor

Brytyjczycy chcą wiedzieć jak ubito zwierzę

Brytyjskie stowarzyszenie weterynarzy (BVA) chce, by etykieta na żywności informowała konsumenta o tym, że żywność została wyprodukowana zgodnie z przepisami dobrostanu zwierząt. Powinna zatem zawierać wzmiankę, czy zwierzę zostało poddane ubojowi z uprzednim ogłuszeniem, czy też nie.
23.05.2014., 11:05h

W związku z tym brytyjscy weterynarze wystosowali pismo do parlamentu, aby przy dokonywaniu zmian w ustawie dotyczącej prawa konsumentów wprowadzić także obowiązek etykietowania żywności typu halal lub koszernej wraz z informacją czy zwierzę było ogłuszone. Jak wiadomo, ubój bez ogłuszania jest tam traktowany jako odstępstwo od prawa.

Problem ten jest jednak bardziej skomplikowany. Żywność halal i koszerną sprzedają także restauracje i duże sklepy, zatem w jaki sposób etykietować, by uniknąć uprzedzenia do rodzaju żywności? Poza tym, sama informacja, że żywność jest halal nie informuje o dobrostanie zwierząt, chociażby dlatego, że 88% ubojów halal w Wielkiej Brytanii dokonuje się ze wstępnym ogłuszeniem zwierząt, a tylko 12% ubojów prowadzi się bez ogłuszania. Zatem konsument nadal nie będzie wiedział czy zwierzę zostało uprzednio ogłuszone.

Dlatego BVA optuje za oznakowaniem zawierającym zapis „wyprodukowane z użyciem wstępnego ogłuszania” lub „bez ogłuszania”. Za takim też systemem oznaczeń opowiedział się także Parlament Europejski w czerwcu 2010 r.    e-abi

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 21:27