StoryEditor

1000 loch na wolnym wybiegu i 400 tuczników tygodniowo. Brytyjski rolnik ma patent na udany biznes

Ekologiczna hodowla świń na wolnym wybiegu potrafi dać marżę, ale wymaga żelaznej dyscypliny. Co stoi za wynikami gospodarstwa rolnego w Anglii? Przeczytaj reportaż!

Alfons Deter
14.12.2025., 18:00h

Hodowca świń Guy King podwoił stado loch z 500 do 1000 i sprzedaje obecnie od 350 do 400 tuczników tygodniowo ze swojego gospodarstwa hodowlano-tucznego w Norfolk (Anglia). Taki impuls przyniósł mu tytuł „Hodowcy Świń Roku 2023”, przyznany przez magazyn Farmers Weekly. Czasopismo to odwiedziło go teraz ponownie. W ekologicznej produkcji trzody chlewnej ryzyko błędu jest niewielkie, ale to właśnie wyzwanie motywuje Guya.

Zobacz też: Jak dobrze wykonać remont stada loch?

Ekologiczna hodowla świń: „Tu nie ma miejsca na pomyłki”

Na każdym etapie produkcji ekologicznej potrzebna jest najwyższa staranność – od zdrowia świń po wybór tuczników o idealnej masie ciała. Rolnictwo ekologiczne daje najwięcej satysfakcji, bo jest tak wymagające – mówi Guy. „Ale wysiłek naprawdę się opłaca, jeśli wszystko zrobisz dobrze”.

Fakty o farmie w Norfolk

  • Sześć konwencjonalnych ferm hodowlanych z wolnym wybiegiem
  • Ekologiczna ferma hodowlana licząca 1000 loch, prowadzona przez GSK Pigs we współpracy z Organic Pig Company, która zajmuje się sprzedażą świń.
  • Tuczarnia prowadzona we współpracy z Green Lane Organic
  • Ekologic...
Pozostało 87% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Alfons DeterAlfons Deter
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
14. grudzień 2025 22:01