Hodowca świń Guy King podwoił stado loch z 500 do 1000 i sprzedaje obecnie od 350 do 400 tuczników tygodniowo ze swojego gospodarstwa hodowlano-tucznego w Norfolk (Anglia). Taki impuls przyniósł mu tytuł „Hodowcy Świń Roku 2023”, przyznany przez magazyn Farmers Weekly. Czasopismo to odwiedziło go teraz ponownie. W ekologicznej produkcji trzody chlewnej ryzyko błędu jest niewielkie, ale to właśnie wyzwanie motywuje Guya.
Zobacz też: Jak dobrze wykonać remont stada loch?
Ekologiczna hodowla świń: „Tu nie ma miejsca na pomyłki”
Na każdym etapie produkcji ekologicznej potrzebna jest najwyższa staranność – od zdrowia świń po wybór tuczników o idealnej masie ciała. „Rolnictwo ekologiczne daje najwięcej satysfakcji, bo jest tak wymagające” – mówi Guy. „Ale wysiłek naprawdę się opłaca, jeśli wszystko zrobisz dobrze”.
