StoryEditor

Forum Sektora Wołowiny

Trzeba się zastanowić, jak być bardziej konkurencyjnym w rozproszonym kapitałowo rynku i czy w tym nie pomogłaby nam wspólna strategia – mówił Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, podczas III Forum Sektora Wołowiny.
25.11.2016., 22:11h

Jak powiedział biorący udział w forum Krzysztof Jurgiel, szef resortu rolnictwa, rynek wołowiny jest bardzo istotny. Hodowla bydła opasowego i mięsnego może być bowiem jedną z alternatyw dla producentów trzody chlewnej w regionach, gdzie wystąpił afrykański pomór świń.

Jak zaznaczał Jurgiel, resort rolnictwa planuje wdrożyć nowe programy i strategie rozwoju najważniejszych rynków rolnych.  Żeby jednak były skuteczne, prowadzone działania powinny być wypracowane wspólnie. W przypadku sektora wołowiny kluczowe znaczenie będzie miało zwiększenie konkurencyjności i poprawa jakości produktu.
– Główne wyzwanie to poprawa współpracy w ramach łańcucha marketingowego oraz działania integrujące sektor wołowiny – mówił Jurgiel.

O wspólnej strategii na rynku mówił też Wierzbicki. – Mamy duże pole do popisu w zakresie integracji sektora, tak aby wypracować jedno wspólne stanowisko i być partnerem do rozmów z rządzącymi – zaznaczał Wierzbicki.

Według prezesa PZPBM, polscy rolnicy powinni się w większym stopniu skupić na zintegrowanym rolnictwie. O konkurencyjności polskiej branży wołowej, oprócz jakości wołowiny decyduje również dobrostan zwierząt, który nabiera coraz większego znaczenia w krajach Europy Zachodniej.

– Mają one nad nami przewagę, bo w ich przypadku obserwujemy dobrze rozwinięty rynek wewnętrzny – komentował Andrzej Gartner z Polskiej Federacji Producentów Żywności. Według niego, polscy producenci, nie mając oparcia na krajowym runku zbytu i w związku z tym są dziesięciokrotnie bardziej uzależnieni od tego, co dzieje się na rynkach zewnętrznych, na które tak naprawdę nie mają wpływu – mówił Gartner.

III Forum Sektor Wołowiny odbyło się podczas Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie k. Warszawy, w których swoją ofertę prezentuje ok. 300 wystawców.

mj
Fot. Jajor

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
17. maj 2024 04:12