StoryEditor

Rośnie eksport wołowiny z UE

Po wprowadzeniu w sierpniu br. przez Rosję zakazu importu produktów spożywczych, w tym także mięsa UE utraciła ważny rynek zbytu. Jednocześnie dużym zainteresowaniem cieszy się handel bydłem hodowlanym i wołowiną z tzw. krajami trzecimi.  
27.12.2014., 12:12h

Szlagierem eksportowym jest bydło hodowlane i wołowina w stanie zamrożonymi i schłodzonym oraz podroby bydlęce. Od stycznia do września br. wywieziono z UE 444 tys. ton mięsa wołowego i żywego bydła. Eksport ten zwiększył się o 19% w porównaniu do analogicznego okresu 2013 r. We wzroście tym znaczny udział miał wywóz do Rosji. Ale także więcej wołowiny i żywych zwierząt dostarczono do Libanu i Kosowa. Do pięciu największych unijnych eksporterów w tym zakresie zalicza się Niemcy, Francję, Irlandię, Hiszpanię i Polskę. top agrar (les)

Ryszard Lesiakowski
Autor Artykułu:Ryszard Lesiakowski
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
13. maj 2024 04:13