
Po wczorajszych trzech mocnych sesjach tematycznych przyszedł czas na zdrowie i dobrostan świń, które mają bezpośredni wpływ na wyniki produkcyjne i opłacalność. Zobacz PROGRAM na dziś!
Opłacalność produkcji świń
A skoro o opłacalności produkcji mowa, to prof. Zygmunt Pejsak z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przygotował ciekawy wykład na temat 40 warunków umożliwiających opłacalną produkcję świń. Warto sprawdzić, które z nich mamy wdrożone we własnej chlewni, a co jeszcze można byłoby zoptymalizować.
Fitoncydy w chlewni
Dzisiaj uczestnicy konferencji będą mogli dowiedzieć się jak w praktyce wykorzystać fitoncydy w żywieniu świń podczas prezentacji dr Pauliny Abramowicz-Pindor z Adifeed. To wtórne metabolity roślin, które mają cenne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwpierwotniacze i przeciwgrzybiczne. Jak zaznaczała dr. Paulina Abramowicz podczas poprzednich naszych spotkań, substancje te mogą być stosowane w połączeniu z probiotykami, prebiotykami, enzymami, kwasami organicznymi, wówczas zyskują miano eubiotyków i wtedy bardzo korzystnie wpływają na integralność jelit.
Oprócz opłacalności i żywienia Michel Launay z Axiom będzie mówił o zmianach, które nas czekają w genetyce świń.
A na koniec, tradycyjnie ciekawa dyskusja, w której wezmą udział Aleksander Dargiewicz z POLPIG oraz prof. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Relacja z wydarzenia, ciekawych wykładów oraz dyskusji, już niebawem na łamach kolejnych wydań top świnie, top agrar Polska! Polecamy!