StoryEditor

Rosja na 5. miejscu największych światowych producentów wieprzowiny

W zeszłym roku Rosja dostarczyła na rynek blisko 4,3 mln t wieprzowiny – to więcej niż Brazylia. Tym samym kraj ten stał się 5. największym producentem mięsa wieprzowego na świecie.  
06.04.2021., 07:04h
W 2020 roku Rosja wyprodukowała 4,27 mln ton wieprzowiny, o 9,7% więcej w porównaniu z rokiem poprzednim – podaje Gazprombank. Z kolei Rosyjski Związek Producentów Wieprzowiny (RUPP) prognozuje, że produkcja świń będzie się jeszcze zwiększać w kolejnych latach – najprawdopodobniej do 2023 lub 2024 r. Bowiem w 2018 r.  rosyjski rząd udzielił ostatnich preferencyjnych pożyczek na budowę ferm świń – na ukończeniu jest jeszcze kilka inwestycji, które mają wprowadzić na rynek dodatkowe 15 mln tuczników rocznie.

Rosja sprzedaje w Azji

W 2020 r. Rosja wyeksportowała 200 tysięcy ton wieprzowiny, prawie dwukrotnie więcej niż rok wcześniej. Zgodnie z wcześniejszymi prognozami kraje Azji i Pacyfiku stały się największym rynkiem zbytu rosyjskiej wieprzowiny: sprzedaż do Hongkongu wzrosła z 26 900 ton w 2019 r. do 49 900 ton w 2020 r. Dostawy do Wietnamu wzrosły z 11 300 ton w 2019 r. do 59 000 w zeszłym roku. Rosja eksportuje obecnie wieprzowinę do 20 krajów. Istnieje duże prawdopodobieństwo dalszej dywersyfikacji eksportu w 2021 roku, a Rosja ma będzie dalej zwiększać sprzedaż zagraniczną, przede wszystkim do krajów spoza regionu Wspólnoty Niepodległych Państw.

Kiełbasa sztandarowym produktem

Co ciekawe, rosyjskim hitem eksportowym stała się kiełbasa, której sprzedaż zagraniczna w ostatnim roku wzrosła o 30%. Koncern mięsny Cherkizov zamierza rozwijać handel tym produktem, szczególnie nastawiając się na rynek chiński. Firma, która w 2020 r. zwiększyła produkcję o 7,1% do 306 600 ton,  czeka na zielone światło od służb weterynaryjnych Chińskiej Republiki Ludowej.

Najwięksi gracze w Rosji

W 2020 roku 10 największych firm trzodowych w Rosji wyprodukowało ponad połowę całej wieprzowiny w tym kraju. Numerem jeden jest nieprzerwanie Miratorg, zwiększając produkcję o 22,4% do 522 300 ton. Kompleks ferm Velikoluskiy zajmuje obecnie 2. miejsce na liście największych rosyjskich producentów wieprzowiny. W 2020 roku firma zwiększyła produkcję o 15,3% do 307900 ton i rozpoczęła program zwiększania mocy produkcyjnych, w ramach którego oczekuje się, że wydajność wzrośnie do 400 000 ton rocznie do 2024 r.

ASF hamuje rozwój

Pomimo znacznych planów ekspansji, RUPP zmienił niedawno swoją prognozę produkcji na 2021 r., obniżając przewidywaną wielkość produkcji. Rosyjska branża produkcji wieprzowiny ma dodać "tylko" 180 000 ton zamiast 260 000 ton. Jak wyjaśnił Yuri Kovalev, przewodniczący RUPP, głównym powodem jest utrzymująca się epidemia afrykańskiego pomoru świń (ASF). Wyjaśnił, że choroba obecnie wymknęła się spod kontroli, a nowe masowe zakażenia mogą skłonić RUPP do dalszego obniżenia prognozy wzrostu produkcji.
Źródło: PigProgress, fot.: Agrarfoto
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 17:44