StoryEditor

System „COOL” przyjęty przez UE

Podczas ostatniego posiedzenia Stałego Komitetu ds. Prawa Żywnościowego, państwa członkowskie UE poparły propozycję Komisji dla systemu „COOL" (ang. Country of Origin Labelling). Jest to system obowiązkowego oznaczania kraju pochodzenia dla świeżego, schłodzonego i mrożonego mięsa wieprzowego, drobiowego i owczego.
24.12.2013., 00:12h

System ma polegać na obowiązkowym oznakowaniu ostatniego państwa członkowskiego lub kraju trzeciego, w którym dane zwierzę było hodowane oraz na oznaczeniu państwa członkowskiego lub kraju trzeciego, w którym dokonany został ubój zwierzęcia.

Obecne zasady systemu nie zostały ustalone jednak bez pewnych sporów. Największy dotyczył tego, by dodawać także oznaczenie kraju urodzenia zwierzęcia oraz długość tuczu świń w danym państwie członkowskim. Ostatecznie przyjęto kompromis, który ma zagwarantować, że miejsce chowu oznacza kraj, w którym zwierzę spędziło znaczną część swojego życia - informuje FAMMU/FAPA.


Przepisy dotyczące oznakowania wejdą w życie 1 kwietnia 2015 r.

e-abi

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
12. maj 2024 01:59