StoryEditor

Acetamipryd - nowe poziomy pozostałości w uprawach. Ile wynoszą?

Komisja Europejska złagodziła dopuszczalne najwyższe poziomy pozostałości neonikotynoidowego składnika aktywnego acetamiprydu. W których uprawach?

Alfons Deter
25.08.2025., 09:00h

UE podnosi maksymalne poziomy pozostałości acetamiprydu

Komisja Europejska złagodziła dopuszczalne najwyższe poziomy pozostałości neonikotynoidowego składnika aktywnego acetamiprydu. 

Zobacz także: Objawy niedoboru siarki na rzepaku. Jak je rozpoznać?

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości acetamiprydu zostały podwyższone dla różnych upraw. Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym przedstawionym niedawno przez Komisję Europejską, dotyczy to:

  • miodu,
  • śliwek i różnych nasion.
  • Nowe wymogi dotyczą zarówno żywności produkowanej w UE, jak i importowanej.

W przypadku miodu i "innych produktów pszczelarskich" maksymalny dopuszczalny poziom pozostałości zostanie podniesiony z 0,05 mg/kg do 0,3 mg/kg.

W przypadku śliwek zostanie on zwiększony do 0,04 mg/kg.

Dla siemienia lnianego i maku dopuszczalne wartości dopuszczalne zostaną podwyższone do 0,06 mg/kg i 0,3 mg/kg.

W przypadku nasion gorczycy i nasion konopi najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości wynoszące 0,15 mg/kg i 0,06 mg/kg stosuje się ze skutkiem natychmiastowym.

Zgodnie z rozporządzeniem, dopuszczalne górne limity dla innych produktów spożywczych pozostają bez zmian.

image

Skuteczność środków ochrony roślin, a zmiany klimatu. Co mogą zrobić rolnicy?

Alfons Deter

topagrar.com

Fot: Czubiński

Alfons DeterAlfons Deter
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 03:47