UE podnosi maksymalne poziomy pozostałości acetamiprydu
Komisja Europejska złagodziła dopuszczalne najwyższe poziomy pozostałości neonikotynoidowego składnika aktywnego acetamiprydu.
Zobacz także: Objawy niedoboru siarki na rzepaku. Jak je rozpoznać?
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości acetamiprydu zostały podwyższone dla różnych upraw. Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym przedstawionym niedawno przez Komisję Europejską, dotyczy to:
- miodu,
- śliwek i różnych nasion.
- Nowe wymogi dotyczą zarówno żywności produkowanej w UE, jak i importowanej.
W przypadku miodu i "innych produktów pszczelarskich" maksymalny dopuszczalny poziom pozostałości zostanie podniesiony z 0,05 mg/kg do 0,3 mg/kg.
W przypadku śliwek zostanie on zwiększony do 0,04 mg/kg.
Dla siemienia lnianego i maku dopuszczalne wartości dopuszczalne zostaną podwyższone do 0,06 mg/kg i 0,3 mg/kg.
W przypadku nasion gorczycy i nasion konopi najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości wynoszące 0,15 mg/kg i 0,06 mg/kg stosuje się ze skutkiem natychmiastowym.
Zgodnie z rozporządzeniem, dopuszczalne górne limity dla innych produktów spożywczych pozostają bez zmian.
Alfons Deter
topagrar.com
Fot: Czubiński
