StoryEditor

Karboksyamidy mniej skuteczne?

Występowanie coraz częściej odporności patogenów na substancje aktywne jest zmorą ostatnich lat. Niestety, okazało się, że również problem ten dotyczy stosunkowo nowej grupy substancji grzybobójczych, tzn. karboksyamidów (SDHI).
15.02.2016., 14:02h

Naukowcy od 2012 r. analizują próbki z pól położonych we Francji, Niemczech, Irlandii i Wielkiej Brytanii, choć środki zawierające te substancje nadal są w pełni skuteczne. Jednakże przedstawiciele irlandzkiej organizacji doradczej o nazwie Teagsac donoszą o pierwszym przypadku pojawienia się odporności na SDHI. Irlandia ze względu na wilgotny klimat jest rejonem silnej presji septoriozy, do zwalczania której są polecane właśnie preparaty zawierające substancje z grupy SDHI.

– Niestety, nie są to tylko akademickie rozważania i badania – mówił John Spink z Teagasc dla magazynu Farmer‘s Weekly. W praktyce oznacza to, że w stosunku do tej grupy fungicydów warto przyjąć startegię antyodpornościową i stosować je tylko jeden raz w sezonie.  mwal

Źródło: www.dlg-mitteilungen.de
Fot. Czubiński

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 22:59