55 kg izraelskiej wołowiny w bagażu podręcznym. Można?

No właśnie nie można. Bo w bagażu podręcznym w czasie lotu dopuszczalne są tylko rzeczy „podręczne”. A czy 55 kg wołowiny można nazwać rzeczą podręczną? Zdecydowanie nie. Na dodatek przepisy zabraniają wwozić do krajów unijnych żywności z krajów trzecich. Dwaj Izraelczycy tego nie wiedzieli i…

Z uwagi na zagrożenie wirusem ASF obowiązują obecnie surowe przepisy, dotyczące zakazu przywozu na obszar Unii Europejskiej z krajów trzecich produktów pochodzenia zwierzęcego. Ich nieprzestrzeganie podlega sankcjom karnym skarbowym.
Lotnisko przy okazji wyjaśnia, że o zakazie wwozu produktów pochodzenia zwierzęcego na obszar UE informują obwieszczenia umieszczone na przejściach granicznych. Ponadto, do dyspozycji pasażerów zainstalowano tzw. „konfiskatory", do których mogą oni wrzucać produkty żywnościowe bez poniesienia sankcji karnych skarbowych. Szczegółowe zasady w tym zakresie reguluje Rozporządzenie Komisji (WE) nr 206/2009 z dnia 5 marca 2009 r. w sprawie wprowadzania do Wspólnoty osobistych przesyłek produktów pochodzenia zwierzęcego i zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 136/2004 (Dz. Urz. UE L 77 z 24.3.2009).
ag, fot. Izba Administracji Skarbowej w Lublinie
Przeczytaj również
bagaż podręcznycelnicygranicaizraelczycylotniskolublinmięsoprzepisy celnetel awiwwołowinazakazzapakowana