Jesteś w strefie Premium
Handel kosztem rolników

Nieuczciwe praktyki handlowe w łańcuchu żywnościowym odbywają się głównie kosztem producentów rolnych. Taki jest wniosek ze sprawozdania sporządzonego przez włoskiego posła Paolo De Castro w sprawie stosunków handlowych między rolnikami, pośrednikami i dyskontami. Oznacza to, że jedynie 23% ceny finalnej produktów rolnych pozostaje w rękach rolników, a aż 53% zysków trafia do handlowców.
– To skandal, że tylko 20% wartości od ceny steku z grilla w supermarkecie pozostaje w rękach właściciela zwierzęcia – mówi sekretarz generalny Copa Cogeca, Pekka Pesonen o nieuczciwych praktykach handlowych między europejskimi rolnikami, detalistami, supermarketami i dyskontami.
Pozostało 91 % tekstu
Ten artykuł jest dostępny dla subskrybentów top agrar Premium.
Tylko 3 zł za pierwsze 3 miesiące nieograniczonego dostępu. Skorzystaj ze specjalnej oferty i dołącz do grona czytelników Strefy Premium już teraz!
Codziennie przygotowujemy dla Ciebie m. in. fachowe artykuły, porady i komentarze ekspertów, raporty oraz prognozy rynkowe. Bądź na bieżąco z tym, co najważniejsze dla rolnika.
SubskrybujZaloguj się