Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Kontrole IJHARS w zakresie kraju pochodzenia mięsa

Obrazek

Inspektor JHARS zlecił przeprowadzenie kontroli doraźnych w zakładach ubijających, rozbierających i sprzedających mięso drobiowe i czerwone. Wojewódzcy inspektorzy JHARS przeprowadzili kontrole w 34 podmiotach na terenie całej Polski. 

Dorota Kolasińska10 stycznia 2019, 11:44
W związku z deklaracjami złożonymi rolnikom przez ministra rolnictwa i podejmowanymi przez niego działaniami mającymi wpłynąć na poprawę sytuacji na rynku mięsa w Polsce, Główny Inspektor JHARS zlecił przeprowadzenie kontroli doraźnych w 34 zakładach uboju i rozbioru mięsa. 
 
– We wszystkich skontrolowanych podmiotach sposób podawania informacji o kraju pochodzenia mięsa (niezależnie od formy w jakiej było przygotowane do sprzedaży – luzem lub bez opakowania) był prawidłowy – czytamy w komunikacie. 

Żaden zakład według IJHARS nie ubijał trzody chlewnej pochodzącej z zagranicy. Zakłady natomiast rozbierały tusze zakupione od dostawców z Polski, Belgii i Danii. Stwierdzono również zakup żywca drobiowego z Litwy i Słowacji, który ubijany był w zakładach na terenie Polski.
 
Dodatkowo podczas kontroli pobrano próbki mięsa do badań laboratoryjnych w celu wykrycia zafałszowania substancjami zwiększającymi wodochłonność mięsa. Trwa oczekiwanie na wyniki analiz. Jak informuje IJHARS kontrole w tym zakresie będą prowadzone systematycznie w 2019 roku.
 
Główny Inspektor JHARS podkreśla, że zgodnie z ogólną zasadą swobodnego przepływu towarów pomiędzy Państwami Członkowskimi, środki żywnościowe będące przedmiotem umów kupna - sprzedaży na terenie UE nie podlegają urzędowej kontroli w zakresie jakości handlowej przed wjazdem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. 

Na terenie Polski, jeśli towar spełnia wymagania określone w przepisach i/ lub zadeklarowane przez producenta, IJHARS nie ma prawnych podstaw do wydania decyzji administracyjnej zakazującej wprowadzenia do obrotu takiego środka spożywczego.



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)