Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

KRD-IG o raporcie NIK: Jest tendencyjny i wprowadza w błąd

15.03.2018

Drukuj

KRD-IG o raporcie NIK: Jest tendencyjny i wprowadza w błąd

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Przypomnijmy, że w zeszłym tygodniu Najwyższa Izba Kontroli opublikowała informację, z której wynikała, że w hodowlach zwierząt antybiotyki są powszechnie używane i stosuje je od 70 do 80% rolników. Zdaniem Krajowej Rady Drobiarskiej nie oznacza, jak jednak jak podano w informacji NIK, że około 8 na 10 sztuk drobiu przechodziło antybiotykoterapię. Kontrolowany bowiem okres 2 lat w odniesieniu do drobiu, zwłaszcza brojlerów, to od 12 do 15 zasiedleń. Ponadto, więksi hodowcy, posiadają zazwyczaj 5, 10, czy nawet 20 kurników. Równie dobrze leki mogły zostać podane zaledwie w przypadku jednego stada bytującego w pojedynczym kurniku.



W oficjalnym piśmie do prezesa NIK Krzysztofa Kwiatkowskiego, KRD zwróciła się z prośbą o pilne przeredagowanie komunikatu dostępnego na stronie internetowej NIK w sposób niezawierający sformułowań wprowadzających w błąd odbiorców.
– Większość publikacji medialnych, jakie powstały w odniesieniu do przedmiotowego dokumentu, umacnia stereotypy związane z rzekomym „faszerowaniem” mięsa szkodliwymi dla zdrowia substancjami chemicznymi. Dopiero po wnikliwej lekturze pełnego opracowania, a nie uproszczonych tez, zawartych w komunikacie prasowym dotyczącym raportu, można dostrzec, że kontrola NIK nie wykazała nieprawidłowości w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności. Gdyby taki fakt miał miejsce, to wyniki próbek pobieranych w ramach przeprowadzonego monitoringu wykazywałyby znaczne przekroczenia pozostałości antybiotyków w mięsie, a tego przecież kontrola NIK nie stwierdziła  – mówi Łukasz Dominiak z Krajowej Rady Drobiarstwa.  

Drobiarze obalają również argument, że w ciągu pięciu lat (2011-2015) w Polsce sprzedaż antybiotyków weterynaryjnych wzrosła o 23%. Ich zdaniem wcale nie świadczy to o zwiększeniu ich stosowania w chowie drobiu, gdyż w tym samym okresie nastąpił dynamiczny wzrost produkcji mięsa drobiowego o blisko 55%.
- Nie przeczymy, że antybiotyki są wykorzystywane w procesie leczenia ptaków – wymaga tego prawo, nakazujące niesienie pomocy chorym zwierzętom. Pamiętajmy przy tym, że dzięki rygorystycznym przepisom, ścisłej kontroli weterynaryjnej i zachowaniu okresów karencji po podaniu leków, mięso na sklepowych półkach jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów – komentuje lekarz weterynarii Aleksandra Porada, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii w KRD.

r e k l a m a



Krajowa Rada Drobiarstwa twierdzi również, że w przeliczeniu na tzw. biomasę ilość podawanych antybiotyków w produkcji drobiarskiej w Polsce systematycznie spada i według prognoz tendencja ta utrzyma się, m.in. na skutek prowadzonych akcji edukacyjnych, oczekiwań konsumentów w tej dziedzinie oraz poprzez wprowadzanie do hodowli linii zwierząt bardziej odpornych na choroby.

Maciory bez antybiotyków

Polecany artykuł

#DumnyZeSwojejRoli: Konkursowy film Miłosza z Kolonii Obory


Również hodowcy żywca wieprzowego podkreślają, że zwierzęta, podobnie jak ludzie zapadają od czasu do czasu na różne choroby i wymagają określonej terapii. W Polsce stosowanie antybiotyków może odbywać się wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii. Niedozwolone jest prewencyjne stosowanie antybiotyków.

Od 2016 roku wszystkie kraje unijne zostały objęte zakazem stosowania w produkcji promotorów wzrostu. Ponadto po zakończonym okresie leczenia, przed ubojem, wymagany jest odpowiednio długi okres karencji, aby w organizmie zwierzęcia nie było pozostałości środków leczniczych. 
– Jest wiele przykładów w Polsce, gdzie pomimo braku krajowego planu działania dotyczącego zwalczania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, udało się wprowadzić wiele programów produkcji wieprzowiny użycia bez antybiotyków – mówi Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej – Jest to odpowiedź branży na dzisiejsze potrzeby świadomych konsumentów, którzy chcą zdrowo się odżywiać. Na podstawie już kilkuletnich krajowych doświadczeń można stwierdzić, że do pogodzenia jest wysoka wydajność zwierząt z obniżonym zużyciem antybiotyków. Niezbędna jest jednak poprawa dobrostanu zwierząt, wprowadzenie zaawansowanych zasad bioasekuracji obiektów inwentarskich oraz odpowiednie przeszkolenie pracowników.
 
Z danych KZP-PTCh wynika, że w kraju  programami produkcji wieprzowiny bez antybiotyków objętych jest kilkadziesiąt tysięcy macior, od których udaje się dosadzać średnio od 27-31 prosiąt w roku. Skuteczność inseminacji waha się w granicach 90-95%, a skuteczność wyproszenia od 88-92%.

Agrarsklep

Warzywa kapustowate – najgroźniejsze choroby i szkodniki

Warzywa kapustowate – najgroźniejsze choroby i szkodniki

Płacisz tylko

8,00 zł

Cena regularna 10,00 zł

SPRAWDŹ
wk

Widziałeś już nasze video "Zbigniew Ajchler (KO): To jest skandal – wstydzę się za decyzję koleżanek i kolegów posłów"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

To jeszcze nie zima, a mrozy w całym kraju

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody