StoryEditor

Nawet odrobek u sąsiada podlega VAT

Nasz Czytelnik pyta: Czy usługi świadczone przez rolnika ryczałtowego w ramach pomocy sąsiedzkiej muszą być na VAT?
11.05.2016., 09:05h

Nasz ekspert Roman Włodarz odpowiada: Jest to temat, który praktycznie od początku VAT w rolnictwie budzi zainteresowanie. Wynika to z odmiennego traktowania usług  rolniczych przez ustawę o podatku dochodowym od osób fizycznych i przez ustawę o VAT. Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych usługi rolnicze nie są traktowane jako działalność rolnicza i jako takie podlegają ustawie o swobodzie działalności gospodarczej. Tak więc każde świadczenie usług rolniczych, nawet w formach zwyczajowo przyjętych, np. w ramach wymiany usług lub na zasadzie odrobku jest teoretycznie wykonywaniem działalności gospodarczej i podlega co do zasady zgłoszeniu do ewidencji działalności gospodarczej, ze wszystkimi konsekwencjami. Pominiemy tutaj możliwość zastosowania opodatkowania podatkiem dochodowym  w formach zryczałtowanych.

Inaczej świadczenie usług rolniczych traktuje ustawa o VAT. Można tutaj wyróżnić następujące formy opodatkowania VAT:

  1. Rolnik ryczałtowy świadczy usługi rolnicze w ramach zwolnienia określonego w art. 43 ust. 1 pkt. 3 – dotyczy to usług związanych z rolnictwem oraz chowem i hodowlą zwierząt, za wyjątkiem usług weteryn...
Pozostało 48% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2026 00:38