StoryEditor

Polacy polubili żywność eko - sprzedaż tych produktów wzrosła o 20%

Pandemia koronawirusa nie zahamowała sprzedaży żywności ekologicznej. W ciągu ostatnich 12 miesięcy Polacy wydali na tego typu produkty aż 709 mln złotych - donosi Rzeczpospolita.
30.07.2020., 12:07h

Na rynku certyfikowanej żywności ekologicznej mamy prawdziwy boom! Jak donosi Rzeczpospolita, pomimo pandemii w ciągu ostatnich 12 miesięcy Polacy wydali na produkty bio aż 709 mln złotych. W rzeczywistości ta kwota jest jeszcze wyższa, ponieważ podana wartość nie obejmuje świeżych owoców i warzyw sprzedawanych na wagę oraz całego handlu tego typu produktami w sieci.


Sprzedaż wzrosła o 20%

- Wartość sprzedaży produktów ekologicznych rośnie o 20% rok do roku, czyli 3,5 razy szybciej niż sprzedaż całego koszyka spożywczego - podaje Rp, powołując się na badania firmy Nielsen. A jak w Polsce rozwija się produkcja żywności bio?


Piotr Wojciechowski, Bureau Veritas Polska

– Ostatnie lata w zakresie produkcji ekologicznej to widoczny spadek ekologicznych producentów rolnych, przy jednoczesnym wzroście liczby podmiotów, prowadzących działalność w przetwórstwie i wśród wprowadzających produkty na rynek. Firmy, szukając surowca, coraz częściej sięgają po produkty spoza kraju, aby zaspokoić potrzeby produkcyjne. Prawa podaży i popytu działają również w segmencie produkcji ekologicznej. Największym zainteresowaniem wśród kupujących cieszą się owoce i warzywa, jaja, mięso, wędliny, produkty zbożowe, mleko, przetwory mleczne. Niestety, krajowa produkcja nie jest w stanie w pełni zaspokoić potrzeb klientów, którzy coraz częściej wybierają produkty eko z półek sklepowych lub bezpośrednio od producentów. Pomimo różnych form wsparcia, producenci rolni borykają się z wieloma problemami, począwszy od zmiennych warunków pogodowych, poprzez opłacalność produkcji, do dość częstych kontroli urzędowych. Nie można zapomnieć również o planach Europejskiego Zielonego Ładu, który w zakresie produkcji ekologicznej może wiele zmienić - uważa Piotr Wojciechowski, Bureau Veritas Polska.


Justyna Wasilewko, Centrum Jakości AgroEko

- W ostatnich dwóch latach odnotowujemy zdecydowane zwiększenie zainteresowania przetwórców posiadaniem w swoim portfolio produkcji również produktów ekologicznych. Jest to spowodowane z jednej strony większym zainteresowaniem konsumentów taką żywnością, a z drugiej strony chęcią dołączenia do grona elitarnej grupy producentów, stawiających nie tylko na osiąganie zysków, ale także dbałość o środowisko. Odnotowujemy także zwiększone zainteresowanie żywnością ekologiczną i to zarówno konsumentów jak i jej wytwórców w okresie panującej pandemii koronawirusa. Wśród produkcji jaka dominuje u klientów jednostki należy wymienić: mleko i przetwory mleczne (jogurty, sery, masła), słodycze, owoce i warzywa oraz przetwory owocowo-warzywne, przetwory zbożowe (maki, płatki, kasze), ryby oraz przetwory rybne. Produkcja pierwotna nadzorowana przez jednostkę, prowadzona jest na ok. 71 tys. ha. Wśród upraw dominują zboża, ziemniaki, owoce i warzywa. W ostatnim okresie odnotowujemy też zwiększone zainteresowanie produkcją jaj ekologicznych - mówi Justyna Wasilewko z Centrum Jakości AgroEko.

Więcej na temat rynku żywności ekologicznej przeczytasz w sierpniowym wydaniu „top agrar Polska”.

Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 08:03