StoryEditor

Sprzedaż gruntu pod działalność i podatek VAT

Prowadzę gospodarstwo rolne jako rolnik ryczałtowy. Kiedyś wydzierżawiałem sąsiadowi mój teren, który miał działalność gospodarczą w zakresie transportu samochodowego. Grunt jest objęty PZP jako teren usług. Obecnie jego następca prawny chce kupić tę działkę. Czy będę musiał zapłacić VAT od tej transakcji?
04.04.2017., 14:04h

Pytanie: Prowadzę gospodarstwo rolne jako rolnik ryczałtowy. W latach 2001-2015wydzierżawiałem ok. 1 ha gruntów rolnych sąsiadowi, który prowadził działalność gospodarczą w zakresie transportu samochodowego. Grunt ten jest objęty PZP jako teren usług. Obecnie jego następca prawny chce kupić tę działkę. Czy będę musiał zapłacić VAT od tej transakcji?

Zdaniem Romana Włodarza – prezesa Śląskiej Izby Rolniczej i naszego eksperta – linia orzecznicza przy tego typu transakcjach zmieniała się w ostatnich kilkunastu latach. Obecnie przeważa pogląd, że jeżeli działalność w zakresie dzierżawy gruntu cechuje się zarówno powtarzalnością, jak i długim okresem trwania, to grunt wykorzystywany jest w sposób ciągły dla celów zarobkowych, a właściciel prowadzi działalność gospodarczą w rozumieniu art. 15 ust. 2 ustawy o VAT. NSA wskazał przy tym, że dla oceny, czy dana osoba prowadzi działalność gospodarczą w określonym zakresie nie ma znaczenia to, czy w tym zakresie zarejestrowała ona działalność czy też nie.

W przypadku, gdy strona dokonuje dostawy gruntu, przy pomocy którego prowadziła wcześniej nieprzerwanie działalność gosp...

Pozostało 33% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. listopad 2026 08:03