Kampania cukrownicza 2024/2025
Przypomnijmy, że kampania cukrownicza 2024/2025 trwała 135 dni, a plony wyniosły średnio 67,19 ton z hektara, co daje wynik o 5% wyższy niż w roku poprzednim.
- W zakończonej kampanii producenci cukru podpisali umowy na uprawę i dostawę buraków cukrowych z 26.126 rolnikami, od których zakupili 18.430.271 ton buraków. Oznacza to osiągnięcie poziomu, wcześniej niespotykanego – podawał wtedy Związek Producentów Cukru w Polsce.
W omawianej kampanii polscy producenci cukru wyprodukowali 2.577.822 ton cukru. Wynik ten jest najwyższym w branży cukrowniczej w Polsce.
Areał zasiewów buraka cukrowego w kampanii 2024/2025 wynosił 274315 ha.
Zobacz także: Kampania cukrownicza 2025/2026. Jak będzie wyglądał odbiór buraków w Glinojecku?
Kiedy startuje kampania 2025/2026?
O start kampanii cukrowniczej 2025/2026 zapytaliśmy Pfeifer&Langen, Krajową Grupę Spożywczą, Nordzucker Polska oraz Südzucker.
Kampania KGS
"W odpowiedzi na Pani pytanie informuję, że kampania buraczana w Krajowej Grupie Spożywczej S.A. rozpocznie się w Nakle w III dekadzie sierpnia, pozostałe cukrownie rozpoczną skup w I dekadzie września 2025 r. Spółka planuje skup ponad 7,6 mln buraków cukrowych przy areale wynoszącym ponad 122 tysiące ha. Szacowany średni okres trwania kampanii to 117 dni."
Kampania Südzucker
"Informacje na temat planu startu kampanii przekażemy w pierwszej połowie września."
Pfeifer&Langen
Natomiast Pfeifer&Langen wystosowało informację prasową o rozpoczynającej się wyjątkowej kampanii buraczanej, która będzie różnić się od poprzednich, głównie ze względu zrezygnowania z węgla.
- Tegoroczna kampania buraczana w cukrowniach Pfeifer & Langen Polska będzie wyjątkowa pod wieloma względami. Po raz pierwszy w trzech wielkopolskich zakładach będą pracować nowe elektrociepłownie gazowe, a nie węglowe. Jednocześnie ponad 40 proc. buraków będzie pochodzić z pól, na których rolnicy stosują uprawę bezorkową, w tym znaczną część w uprawie pasowej – technologii poprawiającej kondycję gleby i umożliwiającej lepsze gospodarowanie wodą.
Na odpowiedź Nordzucker Polska czekamy.
Jak przygotować buraki do odbioru przez cukrownie?
Korzenie buraków cukrowych uszykowane do odbioru, czy do dostarczenia, powinny być:
- zdrowe,
- świeże,
- o naturalnym, właściwym dla buraka cukrowego zabarwieniu i kształcie,
- mogą być zamarznięte, lecz nieodtajałe, nie zwiędnięte, nie zdrewniałe, prawidłowo ogłowione,
- wolne od pośpiechów,
- o masie nie niższej niż 0,10 kg.
- Prawidłowe ogłowienie oznacza: Korzenie buraków pozbawione są liści wraz z główką, obciętą poziomo w obrębie szyjki korzenia, na wysokości środkowego rzędu żywych oczek - przypomina Nordzucker Polska.
Patrycja Bernat
Fot: Magdalena Szymańska
