StoryEditor

Pomerania, Janetka i Jabadu w Ulhówku. Czym się wyróżniają nowe odmiany buraka? (FILM)

25 czerwca w Ulhówku na Zamojszczyźnie odbyły się Dni Pola zorganizowane przez Krajową Grupę Spożywczą. Podczas imprezy zaprezentowano nowe odmiany buraka, o których porozmawialiśmy z prezesem KHBC Robertem Sikorskim.

09.07.2025., 17:15h

25 czerwca w Ulhówku na Zamojszczyźnie odbyły się Dni Pola. Imprezę zorganizowała Krajowa Grupa Spożywcza dla plantatorów buraka cukrowego współpracujących m.in. z cukrowniami Werbkowice i Krasnystaw. Wśród gości znaleźli się też  przedstawiciele władz i firmy związane z sektorem rolniczym. Jednym z ważniejszych punktów programu była prezentacja odmian buraka cukrowego przygotowana przez Kutnowską Hodowlę Buraka Cukrowego.

Z tej okazji porozmawialiśmy z Robertem Sikorskim, prezesem KHBC. Na stoisku spółki zaprezentowano trzy odmiany buraka cukrowego: Pomerania, Janetka i nowość, która ma trafić na rynek w kolejnym sezonie, czyli Jabadu.

Tolerancja na choroby to nie odporność

W rozmowie prezes Sikorski podkreślił, że w kontekście chorób i patogenów należy mówić o podwyższonej tolerancji, a nie o odporności. – Byłoby super, gdyby udało się wyhodować odmianę odporną na patogeny i stresowe warunki klimatyczne, ale dziś mówimy raczej o podwyższonej tolerancji. Pełna odporność to mit – zaznaczył prezes.

Jak tłumaczył, szczególnie w przypadku chwościka buraka nie można liczyć na pełną ochronę uprawy tylko dzięki odmianie. – Nie ma takiej odmiany, którą można zasiać, zostawić i zapomnieć. Trzeba monitorować pole i reagować na pierwsze objawy – podkreślił.

Zawartość cukru w burakach zależy od pogody

Pytany o zawartość cukru, Sikorski przyznał, że genetyka ma znaczenie, ale większe znaczenie mają warunki pogodowe. – Burak pochodzi z okolic Morza Śródziemnego. Najlepiej rośnie przy intensywnych, ale rzadkich opadach i ciepłej, słonecznej jesieni – tłumaczył. Standardowa cukrowość to 16 proc., ale przy odpowiednich warunkach można uzyskać więcej.

Odmiany zakorzenione w polskim klimacie

Dlaczego warto sięgnąć po odmiany KHBC? – Nasze odmiany mają genetykę zakorzenioną w tym regionie. Dostosowane są do lokalnych warunków glebowych, pogodowych i rolniczych. Te odmiany lepiej znoszą lokalne anomalia pogodowe – zaznaczył prezes. 

Nowe techniki genomowe skrócą czas hodowli

Rozmowa zeszła także na temat nowych technik genomowych (NGT). Zdaniem prezesa Sikorskiego, ich główną zaletą będzie znaczne skrócenie czasu potrzebnego na wyhodowanie nowych odmian nawet o połowę. – To, co dziś zajmuje 8–10 lat, będziemy mogli osiągać w 4 lub 5. A to różnica – powiedział.

Całą rozmowę z prezesem KHBC Robertem Sikorskim obejrzysz na naszym kanale YouTube.

Tygodnik Poradnik Rolniczy
Autor Artykułu:Tygodnik Poradnik Rolniczy
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 16:19