StoryEditor

Beef Forum już za kilka dni! Zobacz program Forum Wołowiny w Warszawie

Już za kilka dni, bo 2 lutego odbędzie się jubileuszowe X Forum Wołowiny w Warszawie. To świetna okazja do dyskusji na temat produkcji wołowiny oraz hodowli bydła mięsnego z ekspertami, politykami, doradcami i producentami.
26.01.2024., 12:00h

- Zagadnienia jakie chcemy poddać dyskusji to propozycje do założeń nowej WPR, oraz szans i zagrożeń dla europejskiego rolnictwa w kontekście ewentualnej akcesji Ukrainy, transformacja sektora wołowiny w kierunku zrównoważonym ze szczególnym uwzględnieniem dobrostanu bydła, ograniczenia substancji aktywnych w leczeniu zwierząt, redukcji emisji gazów cieplarnianych oraz lepszego zarządzania jakością̨ kulinarną, ważnej roli produkcji zwierzęcej w zrównoważonej produkcji rolnej i mięsa w zrównoważonej diecie – podają organizatorzy X Beef Forum.

Uczestnictwo w Forum zapowiedzieli Janusz Wojciechowski, komisarz ds. rolnictwa oraz Czesław Siekierski, minister rolnictwa. Spotkamy tam również ekspertów branżowych, hodowców i producentów bydła oraz osoby z branży.

Szczegółowy Program X Beef Forum

08:00 - 09:00 Rejestracja uczestników

09:00 - 09:05 Przywitanie

Oficjalne przywitanie przez Jerzego Wierzbickiego Przewodniczącego Rady Sektora Wołowiny i prowadzącego Karola Bujoczka redaktora naczelnego Top Agrar.

09:05 - 09:20 Otwarcie Konferencji

Oficjalne otwarcie konferencji przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego.

09:20 - 09:35 Kluczowe Przemówienie

Wystąpienie Janusza Wojciechowskiego Komisarza ds. rolnictwa UE.

09:35 - 10:35 Przyszła WPR w kontekście akcesji Ukrainy – szanse i zagrożenia

Debata z udziałem ekspertów branżowych i polityków.

10:35 - 11:05 Przerwa

11:05 - 12:05 Prośrodowiskowe i proklimatyczne oczekiwania zmian w produkcji bydła - czy możemy nie zmniejszać emisji?

Debata z udziałem ekspertów branżowych i polityków.

12:05 - 13:20 Przerwa obiadowa

13:20 - 14:20

Czy presja na produkcję i konsumpcję wołowiny będzie rosła? Jaką przyjąć strategię dla produkcji wołowiny w UE?

Dyskusja na temat rosnącej presji na konsumentów wołowiny, dyskredytującej wołowinę w zakresie roli w diecie i względów etycznych tzn. ochrony klimatu, dobrostanu zwierząt.

14:20 - 15:20 Rola i znaczenie innowacji w zrównoważonym i opłacalnym rozwoju łańcucha wartości wołowiny

Dyskusja na temat innowacji w łańcuchu dostaw wołowiny.

15:20 - 15:50 Przerwa

15:50 - 16:50 Rola WPR w wyznaczaniu kierunków zrównoważonej transformacji uczestników łańcucha wartości wołowiny

Debata dotycząca możliwości i potrzeby wspierania transformacji producentów w ramach polityki rolnej.

16:50 - 17:00 Podsumowanie konferencji

Podsumowanie konferencji przez Jacka Zarzeckiego Przewodniczącego Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

19:00-22:00 Kolacja, uroczystość wręczenia nagród Producent Bydła Mięsnego Roku 2023

Więcej informacji na stronie BEEF FORUM

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
15. kwiecień 2024 00:51