🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Bill Gates – bogate kraje powinny przejść na 100% syntetyczną wołowinę

18.02.2021

Drukuj

Bill Gates – bogate kraje powinny przejść na 100% syntetyczną wołowinę

r e k l a m a

Bill Gates od dłuższego czasu zajmuje się projektami dotyczącymi ochrony środowiska i klimatu. We wtorek na półki sklepowe trafiła książka jego autorstwa „Jak uniknąć katastrofy klimatycznej: rozwiązania, które mamy i potrzebne nam przełomy”, w której podaje przykłady, w jaki sposób można chronić klimat przed zmianami. Oczywiście po raz kolejny atakuje w niej sektor wołowiny, który jest obwiniany za wysoką emisję gazów cieplarnianych. Jedna z jego teorii budzi wiele kontrowersji w branży mięsnej, bowiem zachęca konsumentów do rezygnacji z mięsa lub ograniczenia jego spożycia, na rzecz roślinnej diety, alternatyw białka zwierzęcego oraz mięsa wyprodukowanego in vitro. 

– Spróbuj burgera na bazie roślin. Przyznam, że burgery wegetariańskie nie zawsze smakowały wyśmienicie, ale nowa generacja roślinnych alternatyw białek jest lepsza i bliższa smakowi i konsystencji mięsa niż jego poprzednicy. Można je znaleźć w wielu restauracjach, sklepach spożywczych, a nawet barach szybkiej obsługi. Kupowanie tych produktów to jasny sygnał, że ich wytworzenie to mądra inwestycja. Ponadto jedzenie substytutu mięsa (lub po prostu niejedzenie mięsa) tylko raz lub dwa razy w tygodniu zmniejszy emisje, za które jesteś odpowiedzialny. To samo dotyczy produktów mlecznych – czytamy we fragmencie jego nowej książki. 

100% syntetycznej wołowiny

r e k l a m a


Na temat publikacji z Billem Gatesem rozmawiali redaktorzy MIT Technology Review. Podczas wywiadu miliarder powiedział, że nie sądzi, żeby 80 najbiedniejszych krajów spożywało syntetyczne mięso, ale bogatsze kraje owszem. 

– Myślę, że wszystkie bogate kraje powinny przejść na 100% syntetyczną wołowinę. Możesz przyzwyczaić się do różnicy w smaku, a twierdzi się, że z czasem sprawią, że będzie smakował jeszcze lepiej. Ostatecznie ta premia ekologiczna jest na tyle skromna, że ​​można w pewnym sensie zmienić zachowanie ludzi lub zastosować regulacje, aby całkowicie zmienić popyt. Więc jeśli chodzi o mięso w krajach o średnich i wyższych dochodach, myślę, że jest to możliwe – powiedział Gates. 

Według z kolei Beef Magazine kraje trzeciego świata, które bez przerwy jedzą ryż, kukurydzę i fasolę, gdy tylko uda się jakkolwiek podnieść status życia obywateli rozpoczynają import mięsa na większą skalę, aby posiłki stały się pełnowartościowe i tak dzieje się od zawsze. Dzięki temu nasz eksport wołowiny tak dobrze się trzyma. Świat staje na głowie – mięso powstaje w laboratorium, ser może być robiony bez mleka, a weganie próbują przekonywać, że pies i kot też może żyć na diecie bezmięsnej… Miejmy nadzieję, że nadal będziemy mieli wybór, żeby móc jeść wyśmienitą, zdrową wołowinę, która dobrze smakuje, buduje mięśnie i usprawnia pracę mózgu. Wołowina jest kochana na całym świecie i niech tak pozostanie, a na sklepowych półkach niech nigdy jej nie zabraknie.  

Ograniczenie emisji metanu


Bill Gates w jednym napewno ma rację, mniejsze spożycie wołowiny spowoduje zmniejszenie popytu na żywiec, a do tego dopuścić nie można. Warto podkreślić, że nie tylko bydło emituje do środowiska szkodliwe gazy. Są inne możliwości ograniczenia emisji np. stosowanie alternatywnych źródeł energii, korzystanie z publicznych środków transportu czy oszczędzanie prądu. Naukowcy, szczególnie ci którzy chronią racji produkcji zwierzęcej twierdzą, że ograniczenie populacji bydła spowoduje zmniejszenie produkcji naturalnego nawozu i zwiększenie wykorzystania i produkcji nawozów mineralnych. Czy to jest korzystne zjawisko? 

Dodatki do paszy na obniżenie emisji metanu

Polecany artykuł

SGGW dostała dotacje na lepsze zagospodarowanie mini kiwi


Produkcję metanu można ograniczyć przy pomocy stosowania dodatków w paszy lub optymalne zbilansowanie dawki dla bydła. Cały czas trwają na ten temat badania. 
Pewna holenderska firma przebadała dodatek paszowy i uzyskała zmniejszenie emisji metanu o 80%. Przebadano go na dużej próbie 15 tys. szt. bydła. Podczas dwuletnich prób w Albercie w Kanadzie przetestowano nowy składnik - 3-NOP- i udowodniono, że może on redukować metan na dużą skalę w warunkach komercyjnych. Aby przeprowadzić próbę, firma i jej partnerzy stanęli przed ogromnym wyzwaniem polegającym na wiarygodnym pomiarze poziomu metanu w teście z udziałem 15 000 zwierząt. Dawniej emisję badano w komorach, ale jak ją wykorzystać dla 15 tys. szt.? Firma zwróciła się do firmy zewnętrznej korzystającej z urządzeń mobilnych (systemów GreenFeed) w celu pomiaru emisji gazów od przeżuwaczy.
Najskuteczniejsza w ocenie emisji okazała się siatka laserowa, która może badać jednocześnie emisję od 250 szt. jednocześnie. Może warto pójść jednak w tym kierunku, a nie uderzać w rolników… 

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.


Widziałeś już nasze video "Zbigniew Ajchler (KO): To jest skandal – wstydzę się za decyzję koleżanek i kolegów posłów"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Nigdy więcej trzody! Zostaną puste chlewnie!

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody