StoryEditor

Która rasa bydła mięsnego ma najwyższe przyrosty?

Tempo wzrostu buhajków ma dziś bezpośredni wpływ na opłacalność produkcji wołowiny. Analizujemy, które rasy najszybciej budują masę ciała w zależności od wieku i mogą zapewnić hodowcom przewagę ekonomiczną w intensywnym chowie buhajków.

24.12.2025., 10:00h

Przy wyborze rasy bydła mięsnego hodowcy coraz częściej patrzą nie tylko na łatwość wycieleń i zdrowotność, ale przede wszystkim na tempo wzrostu młodzieży. Dane Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego jasno pokazują, które rasy najszybciej rosną – zarówno w okresie od urodzenia do 210 dni, jak i do 420 dnia życia buhajków.

Która rasa najszybciej rośnie do 210 dnia życia?

W grupie buhajków czystorasowych do 210 dnia życia liderem pod względem średnich przyrostów dobowych jest Beefmaster – aż 1397 g/dzień. Bardzo wysokie przyrosty osiągnęły także rasy o dużym potencjale wzrostowym: Simentaler mięsny (1233 g/dzień), Blonde d‘Aquitaine (1211 g/dzień), Salers (1157 g/dzień), Limousine (1139 g/dzień) oraz Charolaise (1163 g/dzień). W praktyce oznacza to, że w dobrych warunkach te rasy pozwalają na uzyskanie ciężkich buhajków już przy odsadzeniu – np. Beefmaster osiągnął średnio 363 kg w 210 dni, a Blonde d‘Aquitaine 295 kg.

Przyrosty do 420 dnia – kto wygrywa na finiszu?

W starszej kategorii (buhajki czystorasowe w wieku 420 dni) najwyższe średnie przyrosty dobowe odnotowano u rasy Belgijska biało-błękitna – 1463 g/dzień. Tuż za nią znalazły się: Simentaler mięsny (1444 g/dzień), Salers (1337 g/dzień) oraz Blonde d‘Aquitaine (1377 g/dzień) i Charolaise (1315 g/dzień). Masy standaryzowane na 420 dzień potwierdzają ten potencjał – powyżej 580–600 kg osiągały m.in. buhajki Salers, Simentaler i Belgijskiej biało-błękitnej.

Którą rasę wybrać?

Jeżeli celem jest maksymalizacja przyrostów i szybka produkcja ciężkich buhajków, zdecydowany prym wiedzie: Beefmaster (najwyższe przyrosty do 210 dnia), a w dłuższym okresie Belgijska biało-błękitna i Simentaler mięsny. Wśród licznych i stabilnych populacji bardzo dobre wyniki utrzymują również Limousine, Charolaise oraz Blonde d‘Aquitaine – rasy te łączą wysokie przyrosty z dobrze poznaną bazą hodowlaną i szeroką dostępnością materiału rozpłodowego. Wybierając rasę bydła mięsnego należy również wziąć pod uwagę warunki w gospodarstwie, budynki oraz możliwości wypasu.

Dominika Zieja
Autor Artykułu:Dominika Zieja
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. grudzień 2025 10:02