StoryEditor

Pierwsza w Polsce tuczarnia na 440 świń w hali łukowej! Ile kosztowała?

Pierwsza w Polsce tuczarnia oparta na hali łukowej. Ma zapewniać najwyższy możliwy dobrostan i aż 1,5 m kw. na tucznika. Zobacz, jak wygląda w środku i w jakie systemy wyposażył ją inwestor.

10.09.2025., 17:00h

Nowoczesna forma tuczarni na podstawie hali łukowej powstała w wielkopolskim Kuklinowie. W budynku przeznaczonym na 440 tuczników inwestor zapeni aż 1,5 m2 na każde zwierzę, by spełnić najwyższe standardy dobrostanu i załapać się na wszystkie ekoschematy. Tuczarnia o wymiarach 14 m x 60 m powstała w większości z metalowych elementów. Powierzchnia pokrycia dachowego została wykonana z blachy galwanizowanej i jest ocieplona 20-cm warstwą wełny mineralnej, zabezpieczając przed warunkami środowiskowymi, a od środka zabezpieczona przed agresywnymi warunkami i dostosowana do mycia i dezynfakcji powierzchni.

Ciekawe rozwiązania w chlewni

– W chlewni zastosowałem dwa niezależne i inteligentne systemy paszowe, po to żeby wiedzieć o każdym zużywanym kilogramie paszy oraz dwa niezależny systemy pojenia – opisuje inwestycję Wojciech Styburski, producent tuczników oraz prezes Agrointegracji z Kuklinowa i dodaje, że wybrał automaty paszowe z tzw. fosą, czyli utrzymujące stały poziom wody.

Szalenie ciekawym zagadnieniem jest system wentylacji tej chlewni poznieważ w sumie rolnik postawił na dwa modele: letni i zimowy.

Jest to odpowiedź na dwa klimaty w Polsce, bo mamy albo zimno, chłodno, albo ekstremalnie ciepło. Wentylacja zimowa jest oparta na wlotach powietrza rozmieszczonych na bocznych ścianach budynku i 5 kominach wentylacyjnych. Letnia, tunelowa działa w ten sposób, że od szczytu budynku wprowadza schłodzone wodą powietrze, które gwarantuje bezpieczeństwo zwierzętom – opisuje wybraną technologię Styburski i dodaje, że koszt budynku wyniósł 1,5 mln zł. 

Otwarcie tej chlewni odbędzie się w poniedziałek 15 września w Kuklinowie, a szczegóły zastosowanych w niej rozwiązań i szalenie ciekawe rozwiązania z tego obiektu przedstawimy w październikowym wydaniu top świnie. 

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 03:01