StoryEditor

Dzierżawa części domu na biuro a VAT

Czy rolnik-podatnik czynny może wystawić fakturę VAT na dzierżawę domu, który nie jest częścią gospodarstwa rolnego? Wątpliwości rozwiewa nasz Ekspert!

Roman Włodarz
03.06.2025., 09:50h

Pytanie Czytelnika: Jestem podatnikiem czynnym w gospodarstwie rolnym. Ostatnio otrzymałem propozycję wydzierżawienia części domu mieszkalnego na biuro firmy, realizującej inwestycję w naszej gminie. Ta firma chce ode mnie fakturę, a nie rachunek. Czy mogę wystawić fakturę VAT na dzierżawę majątku, który nie wchodzi w skład gospodarstwa rolnego?

Odpowiedź Eksperta: 

Zgodnie z ustawą o VAT działalność gospodarcza jest pojęciem znacznie szerszym od pojęcia działalności gospodarczej wg ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Zgodnie z art. 15 ust. 2 ustawy o VAT, działalność gospodarcza obejmuje w szczególności czynności polegające na wykorzystywaniu towarów lub wartości niematerialnych i prawnych w sposób ciągły do celów zarobkowych. Należy zatem przyjąć, że jest nią jest także wykorzystywanie prywatnego majątku przez osoby fizyczne, o ile wykonywane jest w sposób ciągły, służąc celom zarobkowym. Na dodatek art. 29a ust. 1 stanowi, że podstawą opodatkowania jest otrzymana należność za czynność podlegająca opodatkowaniu. Należy zatem przyjąć, że jeśli osoba wynajmująca majątek prywatny jest równocześnie podatniki...

Pozostało 47% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
©℗ Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy AgroHorti Media Sp. z o.o.
KUP LICENCJĘ
Roman WłodarzRoman Włodarz
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
07. listopad 2026 07:32