StoryEditor

Ruszył nabór wniosków w ARiMR. Kto może starać się o pieniądze na rozwój współpracy?

Od dzisiaj tj. 17 września do 17 października można składać wnioski w naborze ogłoszonym przez ARiMR. Nabór wniosków prowadzony jest na interwencję: Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości. Jakie są zasady, kto może starać się o dofinansowanie?

17.09.2024., 12:32h

ARiMR ogłasza nabór

Nabór wniosków na Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości prowadzony jest przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w terminie od 17 września br. do 17 października 2024 roku.

Zobacz także: Rolnicy dostaną wyższe zaliczki za dopłaty bezpośrednie! KE wydała zgodę

Na co można uzyskać pomoc od ARiMR?

Pomoc w ramach naboru przyznawana jest na operacje, której celem będzie wzmocnienie oraz rozwój przez wnioskującego współpracy w ramach systemów jakości żywności oraz rozwój produkcji i zapewnienie dostępności produktów wytwarzanych w ramach systemów jakości żywności na rynku, poprzez:

  • zwiększenie na końcu czwartego etapu realizacji, wielkości produkcji produktów wytwarzanych w ramach danego systemu jakości (do produkcji bazowej). Jak pisze ARiMR, zwiększenie musi nastąpić przez wnioskodawcę lub członków wnioskodawcy w przypadku, gdy o dofinansowanie stara się podmiot zorganizowany w formie konsorcjum lub spółki cywilnej, o co najmniej 30% lub,
  • zwiększenie również na koniec czwartego etapu operacji, w stosunku do wartości bazowej wartości sprzedaży, wytwarzanych produktów w ramach danego systemu jakości, o co najmniej:
    - 30%, w przypadku gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi od 40 000 zł do 150 000 zł,
    - 25%, w przypadku gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi od 150 001 zł do 250 000 zł,
    - 20%, w przypadku gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi od 250 001 zł do 350 000 zł,
    - 15%, w przypadku gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi od 350 001 zł do 1 000 000 zł,
    - 10%, w przypadku, gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi powyżej 1 000 000 zł.
  • Wnioskodawca musi także zrealizować jedno z działań:
    - dostosowanie produkcji prowadzonej w ramach danego systemu jakości żywności do warunków rynkowych tj. reagowanie na potrzeby rynku i prowadzenie działań umożliwiających funkcjonowanie wnioskodawcy w realiach rynku konkurencyjnego, lub
    - uwzględnienie w produkcji prowadzonej w ramach systemu jakości żywności normy zrównoważonego rozwoju, o której mowa w art. 210a ust. 3 rozporządzenia 1308/2013, przyczyniającej się do osiągnięcia co najmniej jednego z następujących celów:
       * łagodzenia zmian klimatu i przystosowania się do nich,
       * zrównoważonego wykorzystania i ochrony krajobrazów, wody i gleby,
       * przejścia na gospodarkę o obiegu zamkniętym, w tym ograniczenie marnotrawienia żywności,
       * zapobiegania zanieczyszczeniom i ich kontroli,
       * ochrony i odbudowy różnorodności biologicznej i ekosystemów,
       * wytwarzania produktów rolnych w sposób, który ogranicza stosowanie pestycydów i polega na zarządzaniu ryzykiem związanym z takim stosowaniem lub zmniejsza ryzyko oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w produkcji rolnej,
       * zapewnienia zdrowia i dobrostanu zwierząt, lub
    - rozwój wspólnych form marketingu i wspólnej identyfikacji produktu, lub
    - rozszerzenie rynku zbytu poprzez nowe kanały dystrybucji, lub
    - wejście w dalsze fazy łańcucha wartości poprzez realizowanie działalności przetwórczej, w przypadku wnioskodawców, w skład których w momencie składania WOPP nie wchodzili przetwórcy.

image

Dopłaty bezpośrednie 2024: Po jakim kursie euro będą przeliczone stawki?

Na co przyznawana jest pomoc?

- Pomoc jest przyznawana na operację obejmującą co najmniej obszar A (obszar pomocy objęty ryczałtem za zarządzanie współpracą tj. zarządzanie wspólnymi działaniami w danym systemie jakości żywności), która będzie realizowana w 4 etapach, z których każdy składa się z 12 następujących po sobie miesięcy, począwszy od dnia złożenia WOPP, zgodnie z planem rozwoju współpracy, a dodatkowo operacja może obejmować wykonanie zadań z obszaru B (obszar pomocy objęty refundacją w wysokości do 70 % kosztów kwalifikowalnych poniesionych w związku z realizacją planu rozwoju współpracy w danym systemie jakości żywności) – podaje ARiMR.

Do kogo skierowane jest dofinansowanie?

Dofinansowanie przeznaczone jest dla:

  • grup producentów rolnych,
  • organizacji producentów,
  • konsorcjów,
  • spółek cywilnych,
  • stowarzyszeń i spółdzielni.

- Przyszli beneficjenci wsparcia muszą wytwarzać na terytorium naszego kraju produkty rolne lub środki spożywcze przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi i mieć ważne dokumenty potwierdzające prowadzenie produkcji w ramach określonego systemu jakości żywności – dodaje Agencja.

Unijne systemy jakości 

Podmiot starajacy się o pomoc musi działać zgodnie z unijnymi lub krajowymi systemami jakości: 

  • objętych systemem chronionych nazwy pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych wina i produktów rolnych oraz oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, zgodnie z rozporządzeniem 2024/1143, lub
  • objętych systemem gwarantowanych tradycyjnych specjalności dla produktów rolnych, zgodnie z rozporządzeniem 2024/1143, lub
  • objętych systemem rolnictwa ekologicznego, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2018/848, lub

Krajowe systemy jakości

  • integrowanej produkcji roślin w rozumieniu ustawy o środkach ochrony roślin, lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 12 czerwca 2007 r., lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program (QMP)” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 20 października 2008 r., lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka i indyka” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 13 stycznia 2011 r., lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 11 grudnia 2009 r., lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 18 stycznia 2012 r., lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System)” uznany za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 grudnia 2009 r.

Gdzie można składać wnioski?

Wnioski można składać wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR – PUE. Więcej szczegółów TUTAJ

image

Wymieszanie obornika - mało czasu na przesłanie oświadczenia lub zdjęcia geotagowanego!

Bernat Patrycja

Źródło: ARiMR

Fot: Canva

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat Redaktorka portalu topagrar.pl, specjalistka ds. rynku nawozów i uprawy roślin
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. wrzesień 2024 09:50